Métereskalács-torta
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz | Ár: költséges
Elkészítési idő: 180 perc | 12 adag
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 db tojás
- 30 dkg porcukor
- 150 ml napraforgó olaj
- 150 ml víz
- 37,5 dkg finomliszt
- 1 dkg sütőpor
- 1 csipet só
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek napraforgó olaj
- 2 ek víz
A krémhez:
- 3,5 dl tej
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- 25 ml rum/aroma
- 12,5 dkg vaj
- 4 dkg porcukor
- 20 dkg mascarpone
- 5 dkg fagyasztott áfonya
- 5 dkg fagyasztott málna
A csokimázhoz:
- 25 dkg étcsokoládé
- 200 ml habtejszín
- 2 ek vaj
Elkészítés:
- Először elkészítjük a rózsaszín krémet. Ehhez felforraljuk a tejet, egy pár kanál plusz tejben kikeverjük a pudingport, majd a forró tejhez öntjük és sűrűre főzzük.
- Még melegen hozzákeverjük a rumot/aromát, a puha vajat és a porcukrot.
- Picit hülni hagyjuk a krémet, közben pedig leturmixoljuk és átszűrjük a fagyasztott bogyós gyümölcsöket.
- A krémhez adjuk a gyümölcspürét, a mascarponét, majd csomómentesre keverjük.
- Az elkészült krémet pár órára hűtőbe tesszük.
- Amíg a krém hül, megsütjük a piskótákat.
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra.
- A tojásokat kettéválasztjuk.
- A porcukrot a tojássárgákkal kihabosítjuk, míg szép világos színű lesz, majd felváltva, apránként hozzácsorgatjuk az olajat és a vizet.
- A tojásfehérjéket egy csipet sóval laza habbá verjük, majd több részletben a sárgájás masszához forgatjuk. Ügyeljünk arra, hogy ne “törjük össze”, maradjon levegős.
- Átszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd több adagban a tésztához keverjük.
- A tészta felét egy kivajazott-kilisztezett, 20 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- A maradék tésztához hozzákeverjük a kakaóport, valamint a plusz olajat és a vizet. Ezt is egy 20 cm-es tortaformába öntjük, és készre sütjük.
- A kész piskótákat a sütőből kivéve azonnal fejtetőre fordítjuk, hagyjuk tejesen kihűlni, és csak ekkor vesszük ki őket a formából. Amikor már teljesen kihűltek, mindkét piskótát félbevágjuk, így összesen 4 rétegünk lesz.
- A kihűlt, félbevágott piskótaszeleteket felváltva megkenjük a kihűlt krémmel. Tehát először egy kakaós, utána egy sima, majd ismét egy kakaós, s végül sima piskótát rétegezünk a krémmel egymásra.
- Az emeletes tortánkat fagyasztóba tesszük 30-40 percre, közben pedig elkészítjük a csokimázat. Azért érdemes hűteni, mert így az olvasztott csoki gyorsan megköt rajta.
- A mázhoz a csoki kétharmadát a habtejszínnel és a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk. Amikor teljesen folyékony, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csoki maradékát, és teljesen egyneműre keverjük.
- A tortát elővesszük a fagyasztóból, rácsra tesszük, majd körben leöntjük a csokoládémázzal. Pár percet száradni hagyjuk, majd negyed órára fagyasztóba tesszük, hogy jobban tudjuk szeletelni.
- Ha szeretnénk díszíteni a tetejét, azt még a kifagyasztás előtt tegyük meg.
- A kész tortát forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/metereskalacs-torta.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu