Mézes krémes

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Ár: megfizethető

Elkészítési idő:  60 perc | 8 adag

Hozzávalók:

A mézes tésztához:

  • 8 dkg zsír
  • 30 dkg méz
  • 50 dkg liszt
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 db tojás
  • 1 ek tej

A krémhez:

  • 6 dl tej
  • 6 ek búzadara
  • 1 mk vaníliaesszencia
  • 1 db citrom
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 35 dkg sárgabaracklekvár

A tetejére:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

  1. Mézes krémesA mézes krémes elkészítéséhez a zsírt és a mézet egy edényben gőz fölött felolvasztjuk, és jól elkeverjük.
  2. A tészta száraz hozzávalóit, a lisztet és a szódabikarbónát egy tálba öntjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és a mézes zsírt. Jól kezelhető, nem ragacsos, félkemény tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, hozzáadunk még egy kis tejet és kézzel alaposan összegyúrjuk, gombóccá formáljuk.
  3. A tésztagombócot a pultra vagy gyúródeszkára tesszük, és letakarjuk azzal a tállal, amiben gyúrtuk. 30 percig pihentetjük.
  4. A krémhez a tejet felforraljuk, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett beleszórjuk a búzadarát (vigyázzunk, ne legyen csomós). Sűrűre főzzük, majd belekeverjük a vaníliaesszenciát és a citrom lereszelt héjat. Folpackkal lefedjük, és kihűtjük.
  5. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Négyfelé vesszük a tésztát és lisztezett munkafelületen mindegyiket egyenként vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátulján 6-8 perc alatt zsemleszínűre sütjük. Végül hagyjuk a lapokat teljesen kihűlni.
  6. Befejezzük a grízes krémet. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémhez keverjük, majd együtt kihabosítjuk.
  7. Betöltjük a mézes lapokat. Egy lap kerül alulra, rá a krém fele, erre lapot teszünk és jó vastagon megkenjük baracklekvárral. Megint lap, a krém másik fele és végül az utolsó lap.
  8. Néhány órára hideg helyre tesszük pihenni a süteményt. Én le szoktam súlyozni a tetejét deszkával, hogy ne váljanak szét a lapok.
  9. A tetejére a csokit a vajjal együtt gőz fölött felolvasztjuk, és bevonjuk vele a süteményt.
  10. Néhány óra pihentetés után vagy másnap szeleteljük. A mázat el is lehet hagyni és tálaláskor megszórjuk porcukorral.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/mezes-kremes-grizes.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu