fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: egyszerű | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 50 perc | 30 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt
- 3 ek. méz
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 db tojássárgája
- 3 ek. tejföl
- 1/2 tasak sütőpor
- 1 tk. rumaroma
- 1 csipet vaníliaőrlemény
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
- csipet só
- 1 db narancs reszelt héja
A mázhoz:
- 2 db tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- pár csepp citromlé
A mézes puszedli nem csupán egy sütemény, hanem egy kulináris élmény, egy időutazás, mely minden harapásnál az ünnepi otthon melegét idézi.
Elkészítés:
- A mézet és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk.
- Belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a vaníliaőrleményt, a reszelt narancshéjat és a rumaromát.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a sütőporral és a porcukorral.
- A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és a vajas-mézes keveréket.
- Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük a tésztát. Ilyenkor még nagyon ragacsos a tészta, de a hűtés során összeáll. Legjobb egész éjszakára behűteni.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formázzuk, és felvágjuk 10-10 részre.
- A tésztadarabokat golyókká formázzuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk. A golyócskák között hagyjunk helyet, mivel sütés közben nőni fognak. Ne süssük túl a puszedliket, mert akkor kemények lesznek. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a puszedliket. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek barnulni.
- Ha kivettük a puszedliket a sütőből, lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 100 fokra.
- A mázhoz vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjéket az átszitált porcukorral, és hozzáadjuk a citromlevet is. Ettől szép fényt kap a máz.
- Egy villa segítségével megmártjuk a sütiket a mázban, majd visszarakosgatjuk a puszedliket a tepsire, és 100 fokos sütőben, légkeverésen megszárítjuk a mázat 45 perc alatt.
- Hűvös helyen hagyjuk állni a puszedliket, hogy teljesen megszáradjon a máz.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/klasszikus-mezes-puszedli
Megosztás: