Mézes puszedli

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: egyszerű | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 50 perc | 30 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 ek. méz
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek. tejföl
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 1 tk. rumaroma
  • 1 csipet vaníliaőrlemény
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék
  • csipet só
  • 1 db narancs reszelt héja

A mázhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé

A mézes puszedli nem csupán egy sütemény, hanem egy kulináris élmény, egy időutazás, mely minden harapásnál az ünnepi otthon melegét idézi.

Elkészítés:

  1. A mézet és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk.
  2. Belekeverjük a mézeskalácsfűszert, a vaníliaőrleményt, a reszelt narancshéjat és a rumaromát.
  3. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sóval, a sütőporral és a porcukorral.
  4. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt és a vajas-mézes keveréket.
  5. Összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és legalább egy órára hűtőbe tesszük a tésztát. Ilyenkor még nagyon ragacsos a tészta, de a hűtés során összeáll. Legjobb egész éjszakára behűteni.
  6. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  7. A pihentetett tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, mindegyiket hengerré formázzuk, és felvágjuk 10-10 részre.
  8. A tésztadarabokat golyókká formázzuk és az előkészített tepsire rakosgatjuk. A golyócskák között hagyjunk helyet, mivel sütés közben nőni fognak. Ne süssük túl a puszedliket, mert akkor kemények lesznek. Előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük a puszedliket. Akkor jó, ha a tészta szélei elkezdenek barnulni.
  9. Ha kivettük a puszedliket a sütőből, lecsökkentjük a sütő hőmérsékletét 100 fokra.
  10. A mázhoz vízgőz fölött felverjük a tojásfehérjéket az átszitált porcukorral, és hozzáadjuk a citromlevet is. Ettől szép fényt kap a máz.
  11. Egy villa segítségével megmártjuk a sütiket a mázban, majd visszarakosgatjuk a puszedliket a tepsire, és 100 fokos sütőben, légkeverésen megszárítjuk a mázat 45 perc alatt.
  12. Hűvös helyen hagyjuk állni a puszedliket, hogy teljesen megszáradjon a máz.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/klasszikus-mezes-puszedli

Megosztás: