fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 190 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A tésztához:
- 25 dkg méz
- 10 dkg vaj
- 50 dkg liszt
- egy csipet só
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- 1-2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 db tojás
- 2 db tojássárgája
A kenéshez:
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl
Az ablaküveghez:
- pár darab savanyú cukorka
Az írókához:
- 1 db tojásfehérje
- 15-20 dkg porcukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- pár csepp citromlé
Nemcsak finom, de nagyon szép, mutatós is a mézeskalács-házikó. Az elkészítése rengeteg türelmet és kézügyességet igényel, de megéri rászánni az időt. Fantasztikus lesz. Íme a recept videón.
Elkészítés:
- A mézet és vajat addig melegítjük, míg a vaj teljesen elolvad.
- A lisztet, a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a mézeskalácsfűszert összekeverjük, majd a mézes vajhoz öntjük. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgájákat is, majd összegyúrjuk.
- A tésztát folpakba csomagoljuk, és legalább két órára, de inkább egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
- A pihentetett tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk egy kicsit felmelegedni, majd átgyúrjuk, és 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Nagyon egyenletesen kell kinyújtani a tésztát, hogy ne deformálódjon el sütés közben.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- Sablon alapján kivágjuk a házikó részeit, és óvatosan a tepsire tesszük őket. Kivágjuk az ablakokat és az ajtókat. Lekenjük tojássárgájás tejföllel, az ablakok helyére nagyon apróra tört vagy darált cukorkát szórunk, és 10 perc alatt megsütjük a házikó elemeit.
- A leeső tésztadarabokból különböző formákat (fenyőfa, hóember, szarvas, kerítés stb.) szúrunk ki, ezekkel is díszíthetjük majd a ház környékét.
- Amíg kihűlnek a mézes lapok, elkészítjük a cukormázt. Ehhez a tojásfehérjét összekeverjük annyi cukorral plusz a keményítővel és a citromlével, hogy ne folyjon le a keverőspatuláról, habverőről. A mázt egy habzsákba vagy zacskóba töltjük, aminek a végén 1 mm-es lyukat vágunk.
- Kidíszítjük a ház részeit, majd a cukormázzal először az alapra rögzítjük a házikó elejét és az egyik oldalát. Az aljukat is és az oldalukat is megkenjük, így illesztve őket egymáshoz. A másik két házfallal ugyanígy járunk el.
- Óvatosan az egyik oldalra illesztjük a tető egyik részét, majd kitámasztjuk alulról, hogy legyen ideje megkötni a „ragasztónak”. Ha már megkötött, csak akkor tesszük fel a tető másik oldalát, és azt is kitámasztjuk.
- Végül teszünk a házikóba egy mécsest, és körberakjuk a mézeskalács-figurákkal.
A mézeskalács-házikó méretei:
Első és hátsó fal: 11,4 x 8,9 x 8,9 cm
Oldalsó falak (2x): 12,7 x 8,9 cm
Tető (2x): 14 x 11,4 cm
Ajtó: 3,2 x 6,4 cm
Alap: tetszés szerinti forma és méret
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/mezeskalacs-haziko-video
Megosztás: