Mézeskalács-házikó

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 190 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg méz
  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg liszt
  • egy csipet só
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1-2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárgája

A kenéshez:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl

Az ablaküveghez:

  • pár darab savanyú cukorka

Az írókához:

  • 1 db tojásfehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • pár csepp citromlé

Nemcsak finom, de nagyon szép, mutatós is a mézeskalács-házikó. Az elkészítése rengeteg türelmet és kézügyességet igényel, de megéri rászánni az időt. Fantasztikus lesz. Íme a recept videón.

Elkészítés:

  1. A mézet és vajat addig melegítjük, míg a vaj teljesen elolvad.
  2. A lisztet, a cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a mézeskalácsfűszert összekeverjük, majd a mézes vajhoz öntjük. Hozzáadjuk a tojást és a tojássárgájákat is, majd összegyúrjuk.
  3. A tésztát folpakba csomagoljuk, és legalább két órára, de inkább egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
  4. A pihentetett tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk egy kicsit felmelegedni, majd átgyúrjuk, és 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Nagyon egyenletesen kell kinyújtani a tésztát, hogy ne deformálódjon el sütés közben.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Két tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  6. Sablon alapján kivágjuk a házikó részeit, és óvatosan a tepsire tesszük őket. Kivágjuk az ablakokat és az ajtókat. Lekenjük tojássárgájás tejföllel, az ablakok helyére nagyon apróra tört vagy darált cukorkát szórunk, és 10 perc alatt megsütjük a házikó elemeit.
  7. A leeső tésztadarabokból különböző formákat (fenyőfa, hóember, szarvas, kerítés stb.) szúrunk ki, ezekkel is díszíthetjük majd a ház környékét.
  8. Amíg kihűlnek a mézes lapok, elkészítjük a cukormázt. Ehhez a tojásfehérjét összekeverjük annyi cukorral plusz a keményítővel és a citromlével, hogy ne folyjon le a keverőspatuláról, habverőről. A mázt egy habzsákba vagy zacskóba töltjük, aminek a végén 1 mm-es lyukat vágunk.
  9. Kidíszítjük a ház részeit, majd a cukormázzal először az alapra rögzítjük a házikó elejét és az egyik oldalát. Az aljukat is és az oldalukat is megkenjük, így illesztve őket egymáshoz. A másik két házfallal ugyanígy járunk el.
  10. Óvatosan az egyik oldalra illesztjük a tető egyik részét, majd kitámasztjuk alulról, hogy legyen ideje megkötni a „ragasztónak”. Ha már megkötött, csak akkor tesszük fel a tető másik oldalát, és azt is kitámasztjuk.
  11. Végül teszünk a házikóba egy mécsest, és körberakjuk a mézeskalács-figurákkal.

A mézeskalács-házikó méretei:

Első és hátsó fal: 11,4 x 8,9 x 8,9 cm
Oldalsó falak (2x): 12,7 x 8,9 cm
Tető (2x): 14 x 11,4 cm
Ajtó: 3,2 x 6,4 cm
Alap: tetszés szerinti forma és méret

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/mezeskalacs-haziko-video

Megosztás: