Mimóza szelet (a klasszikus recept)
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: bonyolult | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 12 adag
Hozzávalók:
A tésztalapokhoz:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csom sütőpor
- 1 csip só
- 5 db tojás
- tejföl (szükség szerint)
A krémhez:
- 75 dkg tej
- 5 ek liszt
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 1 db citrom
A töltéshez:
- 1 üveg baracklekvár
A tetejére:
- porcukor
A mimóza szelet egy klasszikus házi sütemény, amit legjobban a nagymamák tudnak elkészíteni. Mutatjuk a receptet, amivel lepipálhatod a nagyit!
Elkészítés:
- A mimóza szelet tésztájához az összes hozzávalót összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy könnyen nyújtható, nem ragacsos tésztát kapjunk.
- A tésztát négy egyforma darabra osztjuk, és enyhén lisztezett sütőpapíron mindegyiket vékony téglalappá nyújtjuk.
- A 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 8-10 perc alatt, egymás után midnegyik lapot világosra sütjük.
- Egy pizzavágó vagy egy éles kés segítségével, levágjuk a még meleg lapok széleit, hogy egyformák legyenek.
- A krémhez egy lábasban fél liter tejet forralunk, közben a maradék tejjel simára keverjük a lisztet, és azt állandó keverés melett hozzáöntjük a már forrásban lévő tejhez, és sűrű krémet főzünk belőle.
- Ha összeállt a krémünk, lehúzzuk a tűzhelyről, és még forrón belekeverjük a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is, majd egy mélyebb tálba átöntve hagyjuk a szobahőmérsékletűre hűlni.
- A szobahőmérsékletű, puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, majd kanalanként adagolva beledolgozzuk a kihűlt lisztes, tejes krémet.
- Az alsó tésztalapot deszkára tesszük, megkenjük a krém felével, és rátesszük a második lapot. Ezt vastagon megkenjük baracklekvárral, és jöhet a harmadik lap. Erre rakjuk rá a krém másik felét elsimítjuk, és befedjüka negyedik lappal.
- A megtöltött lapokat egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap meghintjük a tetejét porcukorral, és szép egyforma szeletekre vágva tálaljuk.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/mimoza-szelet-klasszikus-recept-video.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu