Mini almás piték

fotó: Vidék Íze

Piték és Tarte-ok | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • késes betétű aprítógép,
  • citrusreszelő,
  • folpack,
  • hámozó,
  • kés,
  • vágódeszka,
  • egy nagyobb serpenyő,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi,
  • nyújtófa,
  • 10 cm-es és 9 cm-es fánkkiszúró,
  • derelyevágó,
  • evőkanál,
  • villa,
  • kis tálka,
  • kenőecset

Hozzávalók 12 db-hoz:

A pite tésztához:

  • 250 g finomliszt,
  • 150 g hideg vaj,
  • 90 g porcukor,
  • 1 evőkanál jéghideg víz,
  • 2 tojássárgája,
  • csipet só,
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 1 kg alma,
  • 1 kiskanál gyömbér lereszelve,
  • 4 szem szegfűszeg,
  • 20 g vaníliás cukor,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj,
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál citromlé,
  • 340 g cukor

 A kenéshez:

  • 1 egész tojás,
  • barnacukor

 

Elkészítés:

  1. A lisztet és a kis kockákra vágott hideg vajat tegyük egy késes betétű aprítógépbe, és keverjük homokszerűre. Ha nincs aprítógépünk, dolgozhatunk kézzel is, de ügyeljünk, hogy nagyon gyorsak legyenek a mozdulataink – két tenyerünk között dörzsölve -, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, mert akkor a tészta nem lesz omlós, hanem inkább nyúlós, rágós.
  2. Adjuk a keverékhez a porcukrot, a citromhéjat és a tojássárgákat is, és folytassuk tovább az összedolgozást. Ha túl száraznak, morzsálódónak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá 1 evőkanál jéghideg vizet is.
  3. Éppen csak addig dolgozzunk a tésztával, míg összeáll, utána már nem szabad tovább gyúrni, mert akkor a tészta nem lesz omlós.
  4. A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és legalább fél, de inkább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.
  5. Az almákat hámozzuk meg, negyedeljük fel, vegyük ki a magházat és vágjuk 1 cm-es kockákra.
  6. Egy nagyobb serpenyőben a fűszerekkel pároljuk meg az almakockákat annyira, hogy még éppen roppanósak maradjanak. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szedjük ki  szegfűszeg szemeket.
  7. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  8. A pihentetett tésztát nyújtsuk 2-3  mm vastagságúra és vágjunk belőle 12 db 10 cm-es, és 12 db 9 cm-es körlapot. A nagyobb körlapokat vágjuk 1 -cm széles csíkokra.
  9. A kisebb tésztaköröket helyezzük a sütőpapíros tepsire, és mindegyikre tegyünk egy evőkanálnyi almatölteléket.
  10. A tojást verjük fel és a tésztakörök szélét ecsettel, vagy az ujjunkkal kenjük le vele.
  11. A tésztacsíkokkal rácsozzuk be a sütik tetejét, úgy, hogy a csíkok vége egy kicsit túllógjon a tésztakarikán.
  12. Villával nyomkodjuk le a széleket körben. Ha nehezen tapad a tésztához, időnként vizezzük be a villát. A pitécskék kerek formája ettől kicsit deformálódhat, úgyhogy újra szaggassuk ki őket kisebb méretű szaggatóval.
  13. A mini almás piték tetejét kenjük le a felvert tojással, és szórjuk meg barna cukorral.
  14. Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük a pitécskéket aranybarnára.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze