Piték és Tarte-ok | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 30 perc
Eszközök
- késes betétű aprítógép,
- citrusreszelő,
- folpack,
- hámozó,
- kés,
- vágódeszka,
- egy nagyobb serpenyő,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi,
- nyújtófa,
- 10 cm-es és 9 cm-es fánkkiszúró,
- derelyevágó,
- evőkanál,
- villa,
- kis tálka,
- kenőecset
Hozzávalók 12 db-hoz:
A pite tésztához:
- 250 g finomliszt,
- 150 g hideg vaj,
- 90 g porcukor,
- 1 evőkanál jéghideg víz,
- 2 tojássárgája,
- csipet só,
- 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 1 kg alma,
- 1 kiskanál gyömbér lereszelve,
- 4 szem szegfűszeg,
- 20 g vaníliás cukor,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromlé,
- 340 g cukor
A kenéshez:
- 1 egész tojás,
- barnacukor
- A lisztet és a kis kockákra vágott hideg vajat tegyük egy késes betétű aprítógépbe, és keverjük homokszerűre. Ha nincs aprítógépünk, dolgozhatunk kézzel is, de ügyeljünk, hogy nagyon gyorsak legyenek a mozdulataink – két tenyerünk között dörzsölve -, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon, mert akkor a tészta nem lesz omlós, hanem inkább nyúlós, rágós.
- Adjuk a keverékhez a porcukrot, a citromhéjat és a tojássárgákat is, és folytassuk tovább az összedolgozást. Ha túl száraznak, morzsálódónak érezzük a tésztát, adhatunk hozzá 1 evőkanál jéghideg vizet is.
- Éppen csak addig dolgozzunk a tésztával, míg összeáll, utána már nem szabad tovább gyúrni, mert akkor a tészta nem lesz omlós.
- A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és legalább fél, de inkább egy órára tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszafagyjon.
- Az almákat hámozzuk meg, negyedeljük fel, vegyük ki a magházat és vágjuk 1 cm-es kockákra.
- Egy nagyobb serpenyőben a fűszerekkel pároljuk meg az almakockákat annyira, hogy még éppen roppanósak maradjanak. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szedjük ki szegfűszeg szemeket.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- A pihentetett tésztát nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra és vágjunk belőle 12 db 10 cm-es, és 12 db 9 cm-es körlapot. A nagyobb körlapokat vágjuk 1 -cm széles csíkokra.
- A kisebb tésztaköröket helyezzük a sütőpapíros tepsire, és mindegyikre tegyünk egy evőkanálnyi almatölteléket.
- A tojást verjük fel és a tésztakörök szélét ecsettel, vagy az ujjunkkal kenjük le vele.
- A tésztacsíkokkal rácsozzuk be a sütik tetejét, úgy, hogy a csíkok vége egy kicsit túllógjon a tésztakarikán.
- Villával nyomkodjuk le a széleket körben. Ha nehezen tapad a tésztához, időnként vizezzük be a villát. A pitécskék kerek formája ettől kicsit deformálódhat, úgyhogy újra szaggassuk ki őket kisebb méretű szaggatóval.
- A mini almás piték tetejét kenjük le a felvert tojással, és szórjuk meg barna cukorral.
- Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük a pitécskéket aranybarnára.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. augusztusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: