fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 4 adag
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 1 db tojás
- 14 dkg joghurt
- 1,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 8 dkg vaj
A tetejére:
- 1 db tojás
A molnárka egy igazán klasszikus péksütemény, ami tökéletes szendvicsalap reggelihez, tízóraihoz vagy akár uzsonnához is. Olyan puha és foszlós, mint egy kalács.
Elkészítés:
- Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval, a cukorral és a burgonyapehellyel. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot és a tejet, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Géppel vagy kézzel dagasztani kezdjük.
- Amikor tészta összeáll, több részletben beledolgozzuk a puha vajat. Mindig megvárjuk, hogy az előző adagot teljesen felvegye, és csak utána adjuk hozzá a következőt. Amikor a tészta szép sima és fényes, sem a tálhoz, sem a kezünkhöz nem ragad, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 30-35 perc alatta duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre, 12 egyforma darabra vágjuk, amiket egyesével kigömbölyítünk, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetünk.
- Ezután megformázzuk a molnárkákat. A megkelt gömbökből a tenyerünkkel egyenként 10-12 cm átmérőjű körlapot nyomkodunk. Majd először fentről lefelé, azután lentről felfelé szorosan feltekerjük középig, s minden hajtás után a tésztát lenyomkodjuk az ujjainkkal. A két részt gyengéden összenyomkodjuk, aztán középen összecsipkedjük, végül egyet sodrunk rajta a tenyerünkkel, hogy szép formája legyen.
- Sütőpapírt borítunk két nagy sütőlemezre, és mindegyikre 6-6 molnárkát fektetünk, kellő távolságot hagyva közöttük. Megkenjük őket a felvert tojással, majd 30 percig kelni hagyjuk.
- Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra. A péksüteményeket megint megkenjük tojással, majd 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra tesszük kihűlni őket.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/molnarka
Megosztás: