Moszkauer

fotó: Vidék Íze

Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz

Elkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 12 perc

Eszközök

  • kézi robotgép,
  • 3 db keverőtál,
  • szilikon spatulák,
  • szilikonos sütőpapír,
  • 8 cm átmérőjű fánk szaggató,
  • kis nyeles lábas/gyorsforraló,
  • 2 db habzsák,
  • 15×4 cm átmérőjű félgömb szilikon forma,
  • Mont Blanc/ fű csővég,
  • vágódeszka

 

Hozzávalók:

  • 40 g dió,
  • 30 g mandula,
  • 30 mogyoró,
  • 50 g kandírozott narancshéj,
  • 50 g vaj,
  • 5 evőkanál tejszín,
  • 50 g cukor,
  • 30 g finomliszt

A díszítéshez:

  • 100 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

 

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és szilikonos sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
  2. A diót, a mandulát és a mogyorót durvára őröljük.
  3. A cukrozott narancshéjat egészen apró darabkákra vágjuk.
  4. Egy kis lábosban takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk a vajat, a tejszínt meg a cukrot, és ha már egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon. A keveréket felforraljuk, ám ahogy felforrt, azonnal lekapjuk a tűzről, és fakanállal beledolgozzuk a durvára őrölt diót, mogyorót és mandulát, majd az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a lisztet is. A tészta ezzel készen van.
  5. A tepsikre teáskanálnyi mennyiségeket teszünk a tésztából, egymástól jó 5 cm-es távolságban, és a kanál hátával kicsit szét is lapítjuk őket.
  6. Ezután 10–12 perc alatt megsütjük az egyik tepsi moszkauert a másik után.
  7. Amikor kivesszük őket a sütőből, nem nyúlunk hozzájuk rögtön, hanem várunk néhány percet, mert ilyenkor még lágyak. De mihelyt megszilárdulnak, könnyen leszedhetőek a tepsiről.
  8. A darabokra tört étcsokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az olajjal, és sorra belemártjuk a kihűlt moszkauerek alját. Ezután meztelen oldalukkal lefelé rácsra tesszük a sütiket, és megvárjuk, amíg a csokimáz megdermed rajtuk.
  9. A folyamatot felgyorsíthatjuk, ha ilyenkor rövid időre rácsostul a hűtőbe tesszük őket.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. novemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze