Moszkauer
fotó: Vidék Íze
Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz
Elkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 12 perc
Eszközök
- kézi robotgép,
- 3 db keverőtál,
- szilikon spatulák,
- szilikonos sütőpapír,
- 8 cm átmérőjű fánk szaggató,
- kis nyeles lábas/gyorsforraló,
- 2 db habzsák,
- 15×4 cm átmérőjű félgömb szilikon forma,
- Mont Blanc/ fű csővég,
- vágódeszka
Hozzávalók:
- 40 g dió,
- 30 g mandula,
- 30 mogyoró,
- 50 g kandírozott narancshéj,
- 50 g vaj,
- 5 evőkanál tejszín,
- 50 g cukor,
- 30 g finomliszt
A díszítéshez:
- 100 g étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra, és szilikonos sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
- A diót, a mandulát és a mogyorót durvára őröljük.
- A cukrozott narancshéjat egészen apró darabkákra vágjuk.
- Egy kis lábosban takaréklángon kevergetve összeolvasztjuk a vajat, a tejszínt meg a cukrot, és ha már egymásba kavarodtak, erősítünk a lángon. A keveréket felforraljuk, ám ahogy felforrt, azonnal lekapjuk a tűzről, és fakanállal beledolgozzuk a durvára őrölt diót, mogyorót és mandulát, majd az apróra vágott cukrozott narancshéjat és a lisztet is. A tészta ezzel készen van.
- A tepsikre teáskanálnyi mennyiségeket teszünk a tésztából, egymástól jó 5 cm-es távolságban, és a kanál hátával kicsit szét is lapítjuk őket.
- Ezután 10–12 perc alatt megsütjük az egyik tepsi moszkauert a másik után.
- Amikor kivesszük őket a sütőből, nem nyúlunk hozzájuk rögtön, hanem várunk néhány percet, mert ilyenkor még lágyak. De mihelyt megszilárdulnak, könnyen leszedhetőek a tepsiről.
- A darabokra tört étcsokit gőz fölött kevergetve összeolvasztjuk az olajjal, és sorra belemártjuk a kihűlt moszkauerek alját. Ezután meztelen oldalukkal lefelé rácsra tesszük a sütiket, és megvárjuk, amíg a csokimáz megdermed rajtuk.
- A folyamatot felgyorsíthatjuk, ha ilyenkor rövid időre rácsostul a hűtőbe tesszük őket.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. novemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze