Narancsos csokoládé torta

fotó: Vidék Íze

Torták | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2 óra | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • 3 db 20 cm-es tortakarika,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kézi robotgép,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • szita,
  • nyeles lábaska,
  • hőálló tál,
  • hajlított pengéjű kenőkés

 

Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:

A csokis piskótához:

  • 280 g finomliszt,
  • 115 g lágy vaj,
  • 90 g étcsoki,
  • 2 teáskanál sütőpor,
  • ½ teáskanál szódabikarbóna,
  • ½ teáskanál só,
  • 150 g cukor,
  • 2 tojás,
  • 1 teáskanál vanília őrlemény,
  • 300 ml tej

A csoki ganache-hoz:

  • 360 g étcsoki,
  • 360 ml tejszín,

A töltéshez:

  • 3-5 evőkanál narancslekvár,
  • az összes csoki ganache

A díszítéshez:

  • kandírozott narancs karikák,
  • rozmaring ágacskák

 

Narancsos csokoládé tortaElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
  2. 3 db 20 cm-es tortakarika alját csomagoljuk be szilikonos sütőpapírral.
  3. A csokit olvasszuk meg gőz fölött.
  4. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, keverjük jól össze.
  5. Egy másik tálban kézi robotgéppel habosítsuk 3-4 percig a puha vajat a cukorral.
  6. A tojásokat válasszuk szét, a sárgájákat adjuk egyenként a cukros vajhoz, és mindegyikkel keverjük ki alaposan.
  7. Mehet hozzá a vaníliaőrlemény és az olvasztott csoki, ezekkel is alaposan dolgozzuk össze.
  8. Felváltva adjuk a csokis masszához a lisztkeveréket és a tejet, keverjük simára.
  9. A tojásfehérjét verjük tejföl sűrűségű habbá, majd óvatosan forgassuk azt is a tésztába.
  10. A tésztát osszuk el a három előkészített tortakarikába, kissé húzzuk fel a tésztát a karika oldalára.
  11. Tegyük a formákat az előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük készre a csokis piskótákat. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e.
  12. Rácsra fordítva hagyjuk kihűlni a piskótalapokat, majd húzzuk le róluk a sütőpapírt, és egy vékony pengéjű késsel óvatosan vágjuk ki őket a karikákból.
  13. A ganache-hoz gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét.
  14. A tejszínt melegítsük forrásig, majd öntsük az olvadt csokira és addig keverjük míg szép egynemű, sima krémet kapunk. Öntsük egy lapos tepsibe, vagy tálcára, és időnként átkeverve hagyjuk kihűlni és besűrűsödni. Vigyázzunk, hogy ne hűljön ki túlságosan, mert akkor nem lesz kenhető állagú.
  15. A narancslekvárt tegyük egy kis tálkába, és mikróban melegítsük fel, hogy könnyebben lehessen kenni.
  16. A torta összeállításához az alsó lapot kenjük meg ganache-zsal, a második lapot pedig lekvárral.
  17. Úgy osszuk el a ganache-t, hogy a torta tetejére, és oldalára is jusson. A tetején hajlított kenőkéssel rajzoljunk csigavonalat, az oldala lehet kissé elnagyolt rusztikus.
  18. Díszítsük a tortát kandírozott narancskarikákkal és rozmaring ágacskákkal a tetején és az oldalán is.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze