Narancsos-karamellás tiramisu

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Bonyolult| Ár: átlagos

Elkészítési idő:  60 perc | 6 adag

Hozzávalók:

A karamellöntethez:

  • 37.5 dkg cukor
  • 6 ek víz
  • 2.2 dl tejszín
  • 7.5 dkg vaj
  • 1 csip só

A tiramisuhoz:

  • 4 db narancs
  • 4 ek narancslikőr
  • 4 ek kandírozott narancshéj
  • 4 db tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 50 dkg Mascarpone
  • 30 db babapiskóta

„Ha nálatok is elmaradhatatlan a tiramisu karácsonykor, próbálj ki egy igazán különleges receptet! A Sütisuli sorozatunk háziasszonya, Farkasinszki Ildikó megmutatja, hogy készül az ünnepi narancsos-karamellás tiramisu.”

Elkészítés:

  1. A narancsos-karamellás tiramisuhoz először a karamellöntetet készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez a cukrot a vízzel együtt egy nagy serpenyőben közepes lángon megkaramellizáljuk. Vigyázat, ne kevergessük, csak a serpenyőt forgatgassuk!
  2. Közben a tejszínt felforrósítjuk egy másik edényben.
  3. Ha szép aranybarna színű a karamell, lehúzzuk a serpenyőt a tűzről, és hozzákeverjük a vajat, a forró tejszínt és a sót.
  4. Visszatesszük tűzhelyre, és alacsony hőfokon addig kevergetjük, amíg egy szép sima, selymes karamellszószt kapunk. Végül hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. Most jön a narancsszirup. Ehhez két narancs levét kifacsarjuk, és 2 dl vízzel pár perc alatt összeforraljuk. Hozzáadjuk a narancslikőrt és a kandírozott narancshéjat, majd ezt is kihűtjük.
  6. A tojássárgákat egy nagy, hőálló keverőtálba tesszük, és állandó kevergetés mellett gőz fölött kb. 2 perc alatt mártás sűrűségűre pasztörizáljuk. Vigyázat a tál alja ne ér jen bele a forró vízbe, mert megég a tojás! Jeges vízfürdőn (egy tepsibe jégkockás vizet helyezve) pár percig kevergetve kihűtjük. Akkor jó, ha a tál alja már hideg.
  7. Hozzáadjuka porcukrot, és elektromos habverővel kemény habbá, fehéredésig verjük. Kemény hab lesz, csak legyünk kitartóak. Majd a mascarponével addig keverjük, amíg kenhető állagú nem lesz. Ezután kb. fél órát pihentetjük a hűtőben.
  8. A másik két narancsot meghámozzuk, a húsát kifilézzük. Előkészítünk egy jénai tálat vagy nagyobb üveg kelyhet.
  9. A babapiskótát egyenként gyorsan belemártjuk a narancsszirupba, kiemeljük (nem szabad áztatni, csak egy pillanatra mártsuk be), majd kirakjuk vele az edény alját.
  10. A tojásos mascarponekrém felét rákenjük, meglocsoljuk karamellszósz felével, és kirakjuk filézett narancsszeletekkel.
  11. A babapiskóták másik felét ugyancsak megmártjuk, majd keresztirányban egymás mellé helyezzük a tálba. Rákenjük a krém másik felét, elsimítjuk, majd jöhet a maradék karamellkrém.
  12. Lefóliázva, normál hűtőben 12 órát pihentetjük. Tálaláskor feldíszítjük filézett narancsszeletekkel és kandírozott narancshéjjal.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/almas-pite-video.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu