Német pudingos perec

Leveles tészták | Elkészítése: közepesen nehéz | Előkészítési idő: 10 óra | Sütési idő: 18 perc

Eszközök

  • szilikonos sütőpapír,
  • sodrófa,
  • konyhai robotgép,
  • frissentartó fólia,
  • keverőtálak,
  • kézi habverő,
  • szilikon spatula,
  • lábas,
  • éles kés vagy pizzavágó,
  • evőkanál,
  • teáskanál

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 125 g hideg vaj,
  • 250 g finomliszt,
  • 25 g cukor,
  • ¾ teáskanál só,
  • 20 g frriss élesztő
  • 15 g puha vaj,
  • 1 kisebb tojás,
  • 1 tojássárgája,
  • 85 g hideg tej,

A töltelékhez:

  • 240 ml tej,
  • 60 ml tejszín,
  • ½ vaníliarúd,
  • 30 g étkezési keményítő,
  • 30 g cukor,
  • 1 tojássárgája,

A mázhoz:

  • 50 g porcukor,
  • 1,5 evőkanál citromlé

Német pudingos perecElkészítés:

  1. A hideg vajat tegyük enyhén meglisztezett sütőpapírra, a tetejét is lisztezzük meg, hajtsuk rá a sütőpapírt és a sodrófával addig ütögessük, amíg egy kb 1 cm vastagságú négyzet alakú vajtömböt kapunk. Csomagoljuk be a papírba és tegyük egy éjszakára hűtőbe.
  2. A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, adjuk hozzá a sőt és a cukrot, majd keverjük össze. Készítsünk a közepébe egy mélyedést, üssük bele a tojást és a tojássárgáját, tegyük bele a vajat, öntsük rá a tejet és morzsoljuk rá az élesztőt, majd a géppel alaposan dagasszuk ki. Kb. 6-8 perc alatt.
  3. Formáljunk a tésztából golyót, lazán csomagoljuk be folpackba tegyük egy tálba, és ezt is tegyük egy éjszakára hűtőbe,
  4. A töltelékhez a tej ¾-ét és a tejszínt öntsük egy lábasba. A maradék tejet a cukorral és a keményítővel keverjük simára és tegyük félre. A vaníliamagokat kaparjuk bele a lábasban lévő tejbe, és vanília héjjal együtt melegítsük a tejet forrásig. Ekkor vegyük ki a vanília héjat, és hőkiegyenlítéssel adjuk a keményítős cukros tejet a lábasban lévőhöz, majd főzzük sűrű pudinggá.
  5. Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd szorosan fedjük le folpackkal és hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. Másnap vegyük ki a tésztát és a vajtömböt a hűtőből. A tésztát nyújtsuk kétszer akkora négyzetté, mint a vajas négyzet, majd átlósan tegyük a közepére a vajtömböt. A tészta sarkait hajtsuk rá a vajra, mintha egy boríték lenne. A széleket nyomjuk össze, hogy a vaj teljesen be legyen fedve.
  7. A tésztát nyújtsuk háromszor olyan hosszú téglalappá, mint amilyen széles. A felső harmadot hajtsuk középre, majd hajtsuk rá az alsó harmadot. Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe 30 percre.
  8. Ha letelt a pihenési idő, nyújtsuk ki a tésztát téglalappá, és ismét hajtogassuk háromba, majd újabb ½ óra pihenő jön a hűtőben.
  9. Harmadszor is nyújtsuk ki kb 35×45 cm nagyságúra a tésztát, és vágjuk hosszában 3 cm széles csíkokra.
  10. A csíkokat csavarjuk meg és formázzunk belőlük perecet. Rakjuk őket sütőpapíros tepsire, és letakarva hagyjuk 20 percet kelni szobahőmérsékleten.
  11. A sütőt melegítsük elő 220 fokra.
  12. A perecek lyukas részeit töltsük meg a pudingos töltelékkel, majd az előmelegített sütőben 15-18 perc alatt süssük őket aranybarnára.
  13. Amíg sülnek a perecek, készítsük el a mázat. Ehhez a porcukrot annyi citromlével keverjük simára, hogy ne legyen túl sűrű.
  14. A kisült pereceket még forrón kenjük meg a mázzal és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2024. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Megosztás: