Non plus ultra (karácsonyi habcsók falatok)

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítési idő:  75 perc | 8 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db narancs reszelt héja

A tojáshabhoz:

  • 2 db tojásfehérje
  • 12 dkg cukor
  • 1 ek citromlé

A töltelékhez:

  • 20 dkg sűrű narancslekvár

„Karácsonykor az aprósütemények ugyanúgy elmaradhatatlan részei az ünnepnek, mint a bejgli vagy a zserbó. Kérdés, hogy kinél mi készül: van ahol a hókifli a sztár, van ahol a linzer, és van ahol a non plus ultra nevű habos-lekváros falatka, ami, ahogy a neve is mutatja: csúcs, a maga műfajában. Most, a Sütisuliban, Farkasinszki Ildikó megmutatja, hogyan készíthetjük el, cukrászdai minőségben!”

Elkészítés:

  1.  A non plus ultra tésztájához gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és sima tésztává gyúrjuk. Kis cipót formázunk belőle és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 3-4 cm-es pogácsa szaggatóval kis köröket szúrunk ki belőle. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. Ügyeljünk, hogy páros számú korongunk legyen.
  3. A sütőt 170 fokra melegítjük elő.
  4. A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a citromlét is, és tovább keverjük.
  5. A habot egy sima csővéggel ellátott habzsákba töltjük, és minden tésztakorong tetejére nyomunk egy kis habpöttyöt, úgy, hogy a tészta peremén 2-3 mm szabadon maradjon.
  6. A habos linzereket 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük, kihűtjük, majd kettőt-kettőt összeragasztunk narancslekvárral.

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/non-plus-ultra-karacsonyi-habcsok-falatok.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu