Non plus ultra

fotó: Vidék Íze

Aprósütik | Elkészítése könnyű

Elkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 14 perc

Eszközök

  • keverőtál,
  • folpack,
  • nyújtófa,
  • 3-4 cm-es pogácsaszaggató,
  • habzsák,
  • sima csővég,
  • citromfacsaró,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kiskanál

Hozzávalók 25-30 db-hoz:

A tésztához:

  • 200 g vaj,
  • 300 g liszt,
  • 100 g porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 narancs reszelt héja

A tojáshabhoz:

  • 2 tojásfehérje,
  • 120 g cukor,
  • 1 evőkanál citromlé

A töltelékhez:

  • 200 g sűrű narancslekvár (vagy baracklekvár 2 narancs reszelt héjával keverve)

 

Non plus ultraElkészítés:

  1. A tésztához gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és sima tésztává gyúrjuk. Kis cipót formázunk belőle és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
  2. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 3-4 cm-es pogácsa szaggatóval kis köröket szúrunk ki belőle. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. Ügyeljünk, hogy páros számú korongunk legyen.
  3. A sütőt 170 fokra melegítjük elő.
  4. A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a citromlét is és tovább keverjük. A habot egy sima csővéggel ellátott habzsákba töltjük, és minden tésztakorong tetejére nyomunk egy kis habpöttyöt, úgy, hogy a tészta peremén 2-3 mm szabadon maradjon.
  5. A habos linzereket 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük, kihűtjük, majd kettőt-kettőt összeragasztunk narancslekvárral.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze