200 g sűrű narancslekvár (vagy baracklekvár 2 narancs reszelt héjával keverve)
Elkészítés:
A tésztához gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és sima tésztává gyúrjuk. Kis cipót formázunk belőle és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 3-4 cm-es pogácsa szaggatóval kis köröket szúrunk ki belőle. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. Ügyeljünk, hogy páros számú korongunk legyen.
A sütőt 170 fokra melegítjük elő.
A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a citromlét is és tovább keverjük. A habot egy sima csővéggel ellátott habzsákba töltjük, és minden tésztakorong tetejére nyomunk egy kis habpöttyöt, úgy, hogy a tészta peremén 2-3 mm szabadon maradjon.
A habos linzereket 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük, kihűtjük, majd kettőt-kettőt összeragasztunk narancslekvárral.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/