Non plus ultra
fotó: Vidék Íze
Aprósütik | Elkészítése könnyű
Elkészítési idő: 1 óra | Sütési idő: 14 perc
Eszközök
- keverőtál,
- folpack,
- nyújtófa,
- 3-4 cm-es pogácsaszaggató,
- habzsák,
- sima csővég,
- citromfacsaró,
- szilikonos sütőpapír,
- kiskanál
Hozzávalók 25-30 db-hoz:
A tésztához:
- 200 g vaj,
- 300 g liszt,
- 100 g porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 tojássárgája,
- 1 narancs reszelt héja
A tojáshabhoz:
- 2 tojásfehérje,
- 120 g cukor,
- 1 evőkanál citromlé
A töltelékhez:
- 200 g sűrű narancslekvár (vagy baracklekvár 2 narancs reszelt héjával keverve)
- A tésztához gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal, majd hozzáadjuk a tojássárgáját és sima tésztává gyúrjuk. Kis cipót formázunk belőle és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
- A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd egy 3-4 cm-es pogácsa szaggatóval kis köröket szúrunk ki belőle. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. Ügyeljünk, hogy páros számú korongunk legyen.
- A sütőt 170 fokra melegítjük elő.
- A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a citromlét is és tovább keverjük. A habot egy sima csővéggel ellátott habzsákba töltjük, és minden tésztakorong tetejére nyomunk egy kis habpöttyöt, úgy, hogy a tészta peremén 2-3 mm szabadon maradjon.
- A habos linzereket 12-14 perc alatt aranybarnára sütjük, kihűtjük, majd kettőt-kettőt összeragasztunk narancslekvárral.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze