Norvég almatorta

fotó: Vidék Íze

Torták | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • 22 cm-es csatos tortaforma,
  • szilikonos sütőpapír,
  • kézi robotgép habverőfejjel,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • hámozó, kés,
  • hústű, vagy fogpiszkáló

Hozzávalók:

A tortához:

  • 250 g kristálycukor,
  • 250 g vaj,
  • 250 g finomliszt,
  • 20 g vaníliás cukor,
  • 4 db tojás,
  • fél csomag sütőpor ( 2 teáskanál),
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 3 db alma.

A tetejére a szóráshoz:

  • 24 g kristálycukor,
  • 4 g őrölt fahéj.

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és egy kb. 22 cm-es csatos tortaforma aljába tegyünk sütőpapírt (lehetőleg szilikonosat). De ha nincs ilyenünk egy fémnyelű, kivajazott serpenyő is megteszi.
  2. Konyhai robotgéppel habosítsuk fel a vajat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.
  3. Közben hámozzuk meg az almákat vegyük ki a magházukat és vágjuk vékony gerezdekre.
  4. Ha a vaj már kellően habos, további folyamatos keverés mellett egyenként üssük bele a tojásokat.
  5. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a citromhéjjal és forgassuk bele a tojásos vajas keverékbe.
  6. Az így kapott masszát egy szilikon spaklival szedjük bele a tortaformába, vagy serpenyőbe és simítsuk el egyenletesre.
  7. Ezután jó sűrűn egymás mellé nyomkodjuk a bele a masszába az almagerezdeket élükkel lefelé. Végül hintsük meg a tészta tetejét a fahéjas cukorral.
  8. A tortát tegyük az előmelegített sütőbe és 180 fokon, légkeveréssel süssük kb 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e. Ha már nem ragad a tészta a hústűre, vagy fogpiszkálóra, akkor készen van,
  9. Hagyjuk a formában egy rácson kihűlni, majd szeleteljük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze