Nutellás-banános tekercs

fotó: Vidék Íze

Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz

Elkészítési idő: 10 óra | Sütési idő: 18 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztófejjel,
  • kelesztőtál,
  • vágódeszka,
  • kés,
  • szilikonos sütőpapír,
  • folpack,
  • kis lábas,
  • kenőecset

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók 12 db-hoz:

A tésztához:

  • 630 g finomliszt,
  • 240 g tej,
  • 2 tojás,
  • 10 g só,
  • 100 g cukor
  • 25 g élesztő,
  • 75 g puha vaj

A töltelékhez:

  • 200 g nutella,
  • 3 közepes banán

A cukorsziruphoz:

  • 40 g kristálycukor,
  • 40 g víz

 

Nutellás-banános tekercs

Elkészítés:

  1. A tészta összes hozzávalóját tegyük a robotgép táljába, és alacsony fokozaton keverjük 2-3 percig, majd magas fokozaton addig dagasszuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától.
  2. Olajozzunk ki vékonyan egy nagy kelesztőtálat, és tegyük bele a tésztát. Fóliázzuk le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
  3. Másnap a munkapultot vékonyan kenjük le vajjal, hogy nyújtásközben ne ragadjon hozzá a tészta, majd nyújtsuk ki azt kb 20×40 cm nagyságú téglalappá. Kenjük meg a nutellával, majd egyenletesen rakosgassuk ki a megtisztított és vékonyra szeletelt banánnal.
  4. A tőlünk távolabb eső oldalon kezdjük el szorosan feltekerni a tésztát, majd egy éles késsel vágjunk belőle 12 egyforma vastagságú csigát.
  5. Egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral, és a tekercseket helyezzük rá szép sorban, egymástól 2-3 cm távolságra.
  6. Takarjuk le a csigákat folpackkal, vagy konyharuhával, és hagyjuk őket kelni 1-1,5 órát.
  7. A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra.
  8. Ha letelt a pihentetési idő, tegyük a tepsit s forró sütőbe, és 15-18 perc alatt süssük meg a tekercseket.
  9. Közben készítsük el a cukorszirupot. Ehhez a vizet és a cukrot egy kis lábasban forraljuk fel, és főzzük 3-4 percig.
  10. Amikor a tekercsek megsültek, vegyük ki a tepsit s ütőből, és egy kenőecsettel azonnal kenjük le őket a forró sziruppal.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze