Nutellás-banános tekercs
fotó: Vidék Íze
Kelt tészták | Elkészítése közepesen nehéz
Elkészítési idő: 10 óra | Sütési idő: 18 perc
Eszközök
- konyhai robotgép dagasztófejjel,
- kelesztőtál,
- vágódeszka,
- kés,
- szilikonos sütőpapír,
- folpack,
- kis lábas,
- kenőecset
Hozzávalók 12 db-hoz:
A tésztához:
- 630 g finomliszt,
- 240 g tej,
- 2 tojás,
- 10 g só,
- 100 g cukor
- 25 g élesztő,
- 75 g puha vaj
A töltelékhez:
- 200 g nutella,
- 3 közepes banán
A cukorsziruphoz:
- 40 g kristálycukor,
- 40 g víz
Elkészítés:
- A tészta összes hozzávalóját tegyük a robotgép táljába, és alacsony fokozaton keverjük 2-3 percig, majd magas fokozaton addig dagasszuk a tésztát, míg el nem válik az edény falától.
- Olajozzunk ki vékonyan egy nagy kelesztőtálat, és tegyük bele a tésztát. Fóliázzuk le, és tegyük egy éjszakára a hűtőbe.
- Másnap a munkapultot vékonyan kenjük le vajjal, hogy nyújtásközben ne ragadjon hozzá a tészta, majd nyújtsuk ki azt kb 20×40 cm nagyságú téglalappá. Kenjük meg a nutellával, majd egyenletesen rakosgassuk ki a megtisztított és vékonyra szeletelt banánnal.
- A tőlünk távolabb eső oldalon kezdjük el szorosan feltekerni a tésztát, majd egy éles késsel vágjunk belőle 12 egyforma vastagságú csigát.
- Egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral, és a tekercseket helyezzük rá szép sorban, egymástól 2-3 cm távolságra.
- Takarjuk le a csigákat folpackkal, vagy konyharuhával, és hagyjuk őket kelni 1-1,5 órát.
- A sütőt közben melegítsük elő 200 fokra.
- Ha letelt a pihentetési idő, tegyük a tepsit s forró sütőbe, és 15-18 perc alatt süssük meg a tekercseket.
- Közben készítsük el a cukorszirupot. Ehhez a vizet és a cukrot egy kis lábasban forraljuk fel, és főzzük 3-4 percig.
- Amikor a tekercsek megsültek, vegyük ki a tepsit s ütőből, és egy kenőecsettel azonnal kenjük le őket a forró sziruppal.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. októberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze