Opera erdei gyümölccsel és earl grey-vel

Torták | Nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 8 perc

Hűtési idő: 5 óra | Fagyasztási idő: 15 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép,
  • keverőtál,
  • szilikon spatula,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi,
  • cukorhőmérő,
  • tortavax papír,
  • hajlított kenőkés
  • lábaska,
  • 16×16-os tortakeret,
  • sütőecset

Hozzávalók:

Az earl grey-es ganache-hoz:

  • 100 g+120 g tejszín,
  • 2 evőkanál earl grey tea,
  • 100 g fehér csoki,

A joconde piskótához:

  • 20 g vaj,
  • 120 g tojásfehérje (4 db),
  • 25 g cukor,
  • 200 g tojás (4 db),
  • 150 g darált mandula,
  • 150 g porcukor,
  • 40 g liszt,

A sziruphoz:

  • 1 evőkanál earl grey tea,
  • 100 g cukor,

A gyümölcsös vajkrémhez:

  • 120 g cukor,
  • 50 g tojásfehérje (kb 2 db),
  • 180 g lágy vaj,
  • 55 g erdeigyümöcs püré

A glaze-hoz, és a díszítéshez:

  • 100 g fehér csokoládé,
  • 20 g kakaóvaj,
  • 1 kávéskanál viola színű ételfesték,
  • szárított virágok,
  • friss erdei gyümölcs szemek

Elkészítés:

Earl grey-es ganache:

  1. 100 g tejszínt az earl grey-el egy lábaskában felforralunk.
  2. Egy szűrőn keresztül a darabokra tört fehércsokira öntjük és a szilikon spatulával simára keverjük.
  3. A maradék 120 g tejszínt óvatosan hozzákeverjük.
  4. A krémet legalább 3 órára hűtőbe tesszük.

A joconde piskóta elkészítése:

  1. A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
  2. A vajat folyósra olvasztjuk és lehűtjük.
  3. A tojásfehérjét habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.
  4. A tojásokat a darált mandulával és a porcukorral felhabosítjuk, míg duplájára nő a térfogata.
  5. Apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet, és óvatosan belekeverjük a tojáshabot.
  6. A tésztát a hajlított kenőkéssel egyenletesen elosztjuk a sütőpapírral bélelt tepsin, majd az előmelegített sütőben 6-8 percig sütjük.
  7. Rácsra téve kihűtjük.

A szirup:

  1. Az earl grey teát a 200 ml vízben a cukorral felforraljuk, majd átszűrjük és félre tesszük.

A ribizlis krém:

  1. 50 ml vízben felfőzzük a cukrot.
  2. Közben a tojásfehérjét beletesszük a robotgép táljába.
  3. Ha a szirup elérte a 110 fokot, elkezdjük felverni a tojáshabot.
  4. 118 fokos sziruphőmérsékletnél levesszük a tűzről, és folyamatos keverés közben nagyon vékony sugárban a tojáshabhoz öntjük.
  5. A habverést addig folytatjuk, míg a massza szobahőmérsékletűre hűl.
  6. Ekkor kis adagokban hozzáadjuk a vajat, majd folyamatos keverés közben beletesszük a gyümölcspürét is.

Összeállítás és díszítés:

  1. Az earl grey-s ganache-t kivesszük a hűtőből és alaposan átkeverjük.
  2. A glazúrhoz a fehércsokit, és a kakaóvajat gőz fölött összeolvasztjuk.
  3. Egy evőkanálnyit kiveszünk és félretesszük, a többibe belekeverjük az ételfestéket.
  4. A vaxfóliából egy 16×16-os lapot állítunk össze (legjobb egy írásvetítő fólia), egy vágódeszkára fektetjük és vékony rétegben elkenjük rajta a ganachet a hajlított kenőkéssel, majd 15 percre a fagyasztóba tesszük a vágódeszkával együtt.
  5. A joconde piskótából 3 db 16×16-os lapot vágunk.
  6. A 16×16-os a sütőkeret oldalait kibéleljük vaxfóliával, és belehelyezünk egy piskótalapot, megöntözzük a sziruppal és megkenjük a gyümölcsös vajkrém felével.
  7. A következő piskótalap mindkét oldalát beitatjuk a sziruppal, és ráhelyezzük a vajkrémre. Ezt a piskótát earl grey-s ganache-zsal kenjük meg.
  8. Az utolsó piskótalapnak csak az egyik oldalát öntözzük meg a sziruppal és ezzel az oldalával lefelé fordítva helyezzük a ganache-ra, majd rákenjük a maradék gyümölcsös vajkrémet.
  9. Erre ráhelyezzük a vaxfóliáról óvatosan levett lila csoki glaze-t.
  10. Az összeállított tortát legalább 40 percre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
  11. A hűtőből kivéve óvatosan levesszük a tortakeretet, lehúzzuk a vaxfóliát.
  12. A torta tetejét a félretett olvasztott fehércsokoládé glaze-zel, szárított virágokkal és friss gyümölcsszemekkel díszítjük.