Torták | Nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 8 perc
Hűtési idő: 5 óra | Fagyasztási idő: 15 perc
Eszközök
- konyhai robotgép,
- keverőtál,
- szilikon spatula,
- szilikonos sütőpapír,
- tepsi,
- cukorhőmérő,
- tortavax papír,
- hajlított kenőkés
- lábaska,
- 16×16-os tortakeret,
- sütőecset
Hozzávalók:
Az earl grey-es ganache-hoz:
- 100 g+120 g tejszín,
- 2 evőkanál earl grey tea,
- 100 g fehér csoki,
A joconde piskótához:
- 20 g vaj,
- 120 g tojásfehérje (4 db),
- 25 g cukor,
- 200 g tojás (4 db),
- 150 g darált mandula,
- 150 g porcukor,
- 40 g liszt,
A sziruphoz:
- 1 evőkanál earl grey tea,
- 100 g cukor,
A gyümölcsös vajkrémhez:
- 120 g cukor,
- 50 g tojásfehérje (kb 2 db),
- 180 g lágy vaj,
- 55 g erdeigyümöcs püré
A glaze-hoz, és a díszítéshez:
- 100 g fehér csokoládé,
- 20 g kakaóvaj,
- 1 kávéskanál viola színű ételfesték,
- szárított virágok,
- friss erdei gyümölcs szemek
Elkészítés:
Earl grey-es ganache:
- 100 g tejszínt az earl grey-el egy lábaskában felforralunk.
- Egy szűrőn keresztül a darabokra tört fehércsokira öntjük és a szilikon spatulával simára keverjük.
- A maradék 120 g tejszínt óvatosan hozzákeverjük.
- A krémet legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
A joconde piskóta elkészítése:
- A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
- A vajat folyósra olvasztjuk és lehűtjük.
- A tojásfehérjét habosra verjük, hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük.
- A tojásokat a darált mandulával és a porcukorral felhabosítjuk, míg duplájára nő a térfogata.
- Apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet, és óvatosan belekeverjük a tojáshabot.
- A tésztát a hajlított kenőkéssel egyenletesen elosztjuk a sütőpapírral bélelt tepsin, majd az előmelegített sütőben 6-8 percig sütjük.
- Rácsra téve kihűtjük.
A szirup:
- Az earl grey teát a 200 ml vízben a cukorral felforraljuk, majd átszűrjük és félre tesszük.
A ribizlis krém:
- 50 ml vízben felfőzzük a cukrot.
- Közben a tojásfehérjét beletesszük a robotgép táljába.
- Ha a szirup elérte a 110 fokot, elkezdjük felverni a tojáshabot.
- 118 fokos sziruphőmérsékletnél levesszük a tűzről, és folyamatos keverés közben nagyon vékony sugárban a tojáshabhoz öntjük.
- A habverést addig folytatjuk, míg a massza szobahőmérsékletűre hűl.
- Ekkor kis adagokban hozzáadjuk a vajat, majd folyamatos keverés közben beletesszük a gyümölcspürét is.
Összeállítás és díszítés:
- Az earl grey-s ganache-t kivesszük a hűtőből és alaposan átkeverjük.
- A glazúrhoz a fehércsokit, és a kakaóvajat gőz fölött összeolvasztjuk.
- Egy evőkanálnyit kiveszünk és félretesszük, a többibe belekeverjük az ételfestéket.
- A vaxfóliából egy 16×16-os lapot állítunk össze (legjobb egy írásvetítő fólia), egy vágódeszkára fektetjük és vékony rétegben elkenjük rajta a ganachet a hajlított kenőkéssel, majd 15 percre a fagyasztóba tesszük a vágódeszkával együtt.
- A joconde piskótából 3 db 16×16-os lapot vágunk.
- A 16×16-os a sütőkeret oldalait kibéleljük vaxfóliával, és belehelyezünk egy piskótalapot, megöntözzük a sziruppal és megkenjük a gyümölcsös vajkrém felével.
- A következő piskótalap mindkét oldalát beitatjuk a sziruppal, és ráhelyezzük a vajkrémre. Ezt a piskótát earl grey-s ganache-zsal kenjük meg.
- Az utolsó piskótalapnak csak az egyik oldalát öntözzük meg a sziruppal és ezzel az oldalával lefelé fordítva helyezzük a ganache-ra, majd rákenjük a maradék gyümölcsös vajkrémet.
- Erre ráhelyezzük a vaxfóliáról óvatosan levett lila csoki glaze-t.
- Az összeállított tortát legalább 40 percre hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- A hűtőből kivéve óvatosan levesszük a tortakeretet, lehúzzuk a vaxfóliát.
- A torta tetejét a félretett olvasztott fehércsokoládé glaze-zel, szárított virágokkal és friss gyümölcsszemekkel díszítjük.
Megosztás: