Oroszkrémtorta
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz | Ár: költséges
Elkészítési idő: 85 perc | 8 adag
Hozzávalók:
A piskótához:
- 8 db tojás
- 16 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 1 csip só
- 2 dkg étolaj
A vaníliás krémhez:
- 6 db tojássárgája
- 2 db tojásfehérje
- 2 dkg étkezési keményítő
- 20 dkg cukor
- 32 dkg tej
- 1 mk vaníliapaszta
- 1.2 dkg zselatin
- 2.5 dkg víz
- 40 dkg hideg tejszín
- 6 dkg porcukor
- 0.5 marék mazsola
- 0.6 dl portorico rum
- 0.5 marék kandírozott gyümölcs
A díszítéshez:
- 40 dkg hideg tejszín
- 6 dkg porcukor
- 1 db narancs
- 1 ek kandírozott gyümölcs
- 2 marék szeletelt mandula
Elkészítés:
- Az oroszkrémtorta elkészítéséhez egy 24 cm-es tortakarika alját becsomagoljuk sütőpapírba, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A piskótához a tojásfehérjéket a sóval és az összes cukorral együtt laza habbá verjük, nem kell túl keménynek lennie, mert akkor összetörik a keverésnél.
- A tojássárgákat fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe. Hozzáadjuk az olajat és azzal is összeforgatjuk.
- Végül lazán beleforgatjuk a masszába a lisztet is, majd a masszát a tortakarikába öntjük, és felhúzzuk egészen a karika pereméig. Elsimítjuk a tetejét, és előmelegített sütőbe tesszük, majd 35-40 perc alatt készre sütjük.
- A sütőből kivéve fejjel lefelé rácsra rakjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor egy vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk a tortát szorosan a tortakarika mentén.
- A mazsolát beáztatjuk a rumba. A krémhez a tojássárgájákat és a fehérjéket, a lisztet, a cukrot, a tejet és a vaníliapasztát csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett, lassú tűzön puding állagúra sűrítjük. A tetejét lefedjük folpackkal, és így hagyjuk kihűlni a krémalapot.
- A zselatinporra ráöntjük a vizet, elkeverjük és félretesszük, hogy megszívja magát.
- A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a végén belekeverjük a porcukrot is. A zselatint folyékonyra melegítjük (figyelem, forralni nem szabad) és folyamatos keverés mellett a habba csorgatjuk, majd 2-3 részletben a zselatinos habot a kihűlt főzött krémhez adjuk.
- A mazsolát leszűrjük, majd a kandírozott gyümölcsökkel együtt a krémbe keverjük. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
- A kihűlt piskótát egy hosszú, recés késsel 3 lapba vágjuk. Megtöltjük a krémmel, úgy, hogy a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele.
- A díszítéshez való hideg tejszínt habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a porcukrot is. Ezzel is vékonyan körbekenjük a torta oldalát, a többit pedig csillagcsővéggel ellátott habzsákba rakjuk.
- A torta oldalát bepanírozzuk a pirított szeletelt mandulával. A tetejére habrózsákat nyomunk. A narancsszeleteket kifilézzük, és elhelyezzük a habrózsák között. Végül a torta közepét megszórjuk apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/oroszkremtorta-video.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu