Oroszkrémtorta

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Ár: költséges

Elkészítési idő:  85 perc | 8 adag

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 16 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csip
  • 2 dkg étolaj

A vaníliás krémhez:

  • 6 db tojássárgája
  • 2 db tojásfehérje
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 20 dkg cukor
  • 32 dkg tej
  • 1 mk vaníliapaszta
  • 1.2 dkg zselatin
  • 2.5 dkg víz
  • 40 dkg hideg tejszín
  • 6 dkg porcukor
  • 0.5 marék mazsola
  • 0.6 dl portorico rum
  • 0.5 marék kandírozott gyümölcs

A díszítéshez:

  • 40 dkg hideg tejszín
  • 6 dkg porcukor
  • 1 db narancs
  • 1 ek kandírozott gyümölcs
  • 2 marék szeletelt mandula

Elkészítés:

  • Az oroszkrémtorta elkészítéséhez egy 24 cm-es tortakarika alját becsomagoljuk sütőpapírba, és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A piskótához a tojásfehérjéket a sóval és az összes cukorral együtt laza habbá verjük, nem kell túl keménynek lennie, mert akkor összetörik a keverésnél.
  • A tojássárgákat fehéredésig keverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjébe. Hozzáadjuk az olajat és azzal is összeforgatjuk.
  • Végül lazán beleforgatjuk a masszába a lisztet is, majd a masszát a tortakarikába öntjük, és felhúzzuk egészen a karika pereméig. Elsimítjuk a tetejét, és előmelegített sütőbe tesszük, majd 35-40 perc alatt készre sütjük.
  • A sütőből kivéve fejjel lefelé rácsra rakjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor egy vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk a tortát szorosan a tortakarika mentén.
  • A mazsolát beáztatjuk a rumba. A krémhez a tojássárgájákat és a fehérjéket, a lisztet, a cukrot, a tejet és a vaníliapasztát csomómentesre keverjük, majd folyamatos keverés mellett, lassú tűzön puding állagúra sűrítjük. A tetejét lefedjük folpackkal, és így hagyjuk kihűlni a krémalapot.
  • A zselatinporra ráöntjük a vizet, elkeverjük és félretesszük, hogy megszívja magát.
  • A hideg tejszínt kemény habbá verjük, a végén belekeverjük a porcukrot is. A zselatint folyékonyra melegítjük (figyelem, forralni nem szabad) és folyamatos keverés mellett a habba csorgatjuk, majd 2-3 részletben a zselatinos habot a kihűlt főzött krémhez adjuk.
  • A mazsolát leszűrjük, majd a kandírozott gyümölcsökkel együtt a krémbe keverjük. A szeletelt mandulát száraz serpenyőben megpirítjuk.
  • A kihűlt piskótát egy hosszú, recés késsel 3 lapba vágjuk. Megtöltjük a krémmel, úgy, hogy a tetejét és az oldalát is bevonjuk vele.
  • A díszítéshez való hideg tejszínt habbá verjük, a vége felé beleszórjuk a porcukrot is. Ezzel is vékonyan körbekenjük a torta oldalát, a többit pedig csillagcsővéggel ellátott habzsákba rakjuk.
  • A torta oldalát bepanírozzuk a pirított szeletelt mandulával. A tetejére habrózsákat nyomunk. A narancsszeleteket kifilézzük, és elhelyezzük a habrózsák között. Végül a torta közepét megszórjuk apróra vágott kandírozott gyümölcsökkel.

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/oroszkremtorta-video.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu