Örvényes nutellás, vaníliás csokis keksz
fotó: Vidék Íze
Apró sütik | Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 17 perc
Eszközök
- keverőtálak,
- kézi robotgép,
- folpack,
- szilikonos sütőpapír,
- rács,
- kés
Hozzávalók:
A vaníliás tésztához:
- 80 g finomliszt,
- 10 g kukoricakeményítő,
- 1 csipet só,
- 1 evőkanál vaníliás cukor,
- 35 g porcukor
- 40 g puha vaj,
- 1 tojássárgája,
A csokis tésztához:
- 70 g finomliszt,
- 5 g kukoricakeményítő,
- 10 g cukrozatlan kakaópor,
- 1 kis csipet só,
- ½ evőkanál vaníliás cukor,
- 35 g porcukor,
- 45 g puha vaj,
- 1 tojássárgája
A nutellás tésztához:
- 80 g finomliszt,
- 5 g kukoricakeményítő,
- 1 kis csipet só,
- 15g porcukor,
- 25 g nutella,
- 40 g puha vaj
- 1 tojássárgája
- Külön-külön készítsük el a keksztésztákat.
- Először a vajat és a porcukrot kézi robotgép alacsony fokozatán keverjük össze. Nem szabad kihabosítani, mert akkor a kekszek túlságosan felpuffadnak sülés közben és eldeformálódnak.
- A vajas cukros keverékhez adjuk hozzá a tojássárgáját és ezzel is keverjük simára.(A nutellás tésztánál adjuk hozzá a nutellát is a masszához).
- A lisztet, a keményítőt és a sót keverjük össze (a csokis tésztánál a kakaót is keverjük bele), és szitáljuk a vajas-cukros-tojásos masszába, ezzel is dolgozzzuk össze.
- Az elkészült tésztákat formázzuk golyóvá és csomagoljuk fóliába. Kissé lapítsuk el és legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra, és egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
- Ha letelt a tészták pihentetési ideje, vágjuk mindegyiket 5 g-os darabokra, és a darabkákat formázzuk kis golyókká.
- Minden kekszhez rakjuk a tenyerünkben váltakozva körbe 6 golyócskát, és kissé nyomjuk őket össze.
- A másik kezünkkel forgassuk el kissé spriálisan az összenyomott golyócskákat a tenyerünkben. Minél jobban elforgatjuk, annál erősebb lesz az örvényminta a kekszekben.
- A megformázott kekszeket rakjuk az előkészített tepsibe kissé távolabb egymástól, majd a tenyerünkkel nyomjuk lapos a korongokká őket.
- Az előmelegített sütőben 15-17 perc alatt süssük aranybarnára a kekszeket, majd hagyjuk a tepsin kissé kihűlni őket.
- Végül rácson hagyjuk teljesen kihűlni az örvény kekszeket.
- Jól záródó dobozban sokáig eltarthatóak.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze