Örvényes nutellás, vaníliás csokis keksz

fotó: Vidék Íze

Apró sütik | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 17 perc

Eszközök

  • keverőtálak,
  • kézi robotgép,
  • folpack,
  • szilikonos sütőpapír,
  • rács,
  • kés

 

Hozzávalók:

A vaníliás tésztához:

  • 80 g finomliszt,
  • 10 g kukoricakeményítő,
  • 1 csipet só,
  • 1 evőkanál vaníliás cukor,
  • 35 g porcukor
  • 40 g puha vaj,
  • 1 tojássárgája,

A csokis tésztához:

  • 70 g finomliszt,
  • 5 g kukoricakeményítő,
  • 10 g cukrozatlan kakaópor,
  • 1 kis csipet só,
  • ½ evőkanál vaníliás cukor,
  • 35 g porcukor,
  • 45 g puha vaj,
  • 1 tojássárgája

A nutellás tésztához:

  • 80 g finomliszt,
  • 5 g kukoricakeményítő,
  • 1 kis csipet só,
  • 15g porcukor,
  • 25 g nutella,
  • 40 g puha vaj
  • 1 tojássárgája

 

Örvényes nutellás, vaníliás csokis kekszElkészítés:

  1. Külön-külön készítsük el a keksztésztákat.
  2. Először a vajat és a porcukrot kézi robotgép alacsony fokozatán keverjük össze. Nem szabad kihabosítani, mert akkor a kekszek túlságosan felpuffadnak sülés közben és eldeformálódnak.
  3. A vajas cukros keverékhez adjuk hozzá a tojássárgáját és ezzel is keverjük simára.(A nutellás tésztánál adjuk hozzá a nutellát is a masszához).
  4. A lisztet, a keményítőt és a sót keverjük össze (a csokis tésztánál a kakaót is keverjük bele), és szitáljuk a vajas-cukros-tojásos masszába, ezzel is dolgozzzuk össze.
  5. Az elkészült tésztákat formázzuk golyóvá és csomagoljuk fóliába. Kissé lapítsuk el és legalább egy órára tegyük a hűtőbe.
  6. A sütőt melegítsük elő 170 fokra, és egy tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  7. Ha letelt a tészták pihentetési ideje, vágjuk mindegyiket 5 g-os darabokra, és a darabkákat formázzuk kis golyókká.
  8. Minden kekszhez rakjuk a tenyerünkben váltakozva körbe 6 golyócskát, és kissé nyomjuk őket össze.
  9. A másik kezünkkel forgassuk el kissé spriálisan az összenyomott golyócskákat a tenyerünkben. Minél jobban elforgatjuk, annál erősebb lesz az örvényminta a kekszekben.
  10. A megformázott kekszeket rakjuk az előkészített tepsibe kissé távolabb egymástól, majd a tenyerünkkel nyomjuk lapos a korongokká őket.
  11. Az előmelegített sütőben 15-17 perc alatt süssük aranybarnára a kekszeket, majd hagyjuk a tepsin kissé kihűlni őket.
  12. Végül rácson hagyjuk teljesen kihűlni az örvény kekszeket.
  13. Jól záródó dobozban sokáig eltarthatóak.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze