Panettone

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 275 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A kalácstésztához:

  • 4 evőkanál tej
  • 8 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 22,5 dkg vaj
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 5 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 7 evőkanál mazsola
  • 3 evőkanál rum
  • 8 evőkanál citrushéj

A lekenéshez:

  • 1evőkanál tojásfehérje
  • 1evőkanál porcukor

 

A panettone idehaza is egyre népszerűbb. Ez a karácsonyi olasz desszert egy mennyei kelt sütemény, amit gyakran adnak ajándékba, és amilyen gyönyörű, az ünnepi asztal dísze lesz, ha elkészíted.

Elkészítés:

  1. A panettone idehaza is egyre népszerűbb. Ez a karácsonyi olasz desszert egy mennyei kelt sütemény, amit gyakran adnak ajándékba, és amilyen gyönyörű, az ünnepi asztal dísze lesz, ha elkészíted.
  2. A meleg tejet egy tálba öntjük, adunk hozzá 1 teáskanál cukrot és az élesztőt. Összekeverjük, és hagyjuk állni pár percig.
  3. A maradék cukrot egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a vaníliakivonatot, kézi robotgéppel kihabosítjuk.
  4. A cukros vajhoz adjuk a citrom és a narancs lereszelt héjat, majd alaposan összekeverjük.
  5. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is alaposan elkeverjük. Azután egy evőkanál lisztet is adunk hozzá, és folytatjuk a keverést, míg szép sima masszát kapunk.
  6. A többi lisztet robotgép táljába szórjuk, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük, majd egy mélyedést készítünk a közepébe.
  7. Ide öntjük a felfutott élesztőt és a tojásos-vajas keveréket is, majd a robotgéppel alaposan kidagasztjuk, addig, míg a tészta összeáll, és sem a kezünkhöz, sem a tál falához nem ragad.
  8. Egy nagy tálat vékonyan kivajazunk, beletesszük a tésztát, és meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni.
  9. A mazsolát egy lábasba tesszük, ráöntjük a rumot, és alacsony hőfokon 5 percig melegítjük, míg a rumot felszívja a mazsola. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Ha a tészta megkelt, óvatosan enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, és kézzel újabb 5 percig dagasztjuk. Több részletben beledolgozzuk az áztatott mazsolát, és a kandírozott citrushéjat is.
  11. A tésztából cipót formázunk, és az előkészített, sütőpapírból és tortaformából készített formába tesszük. Letakarjuk egy konyharuhával, és még egy órát hagyjuk kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  12. A mázhoz a tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, és óvatosan megkenjük vele a panettone tetejét.
  13. A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és 50-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  14. A sütőből kivéve 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd egy rácsra fordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/panettone-forma-nelkul

Megosztás: