Panettone
fotó: Vidék Íze
Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 4 óra | Elkészítési (sütési) idő: 55 perc
Eszközök
- magas falú kis lábas/panettone forma,
- keverőtálak,
- szilikon spatulák,
- citrus reszelő,
- kézi robotgép,
- konyhai robotgép,
- kelesztő tál,
- konyharuha,
- habkártya, vagy trokser (tésztakaparó),
- nyeles lábas/gyorsforraló,
- kenőecset,
- rács
Hozzávalók:
A kalácshoz:
- 4 evőkanál meleg tej,
- 1 evőkanál szárított élesztő,
- 8 evőkanál cukor,
- 225 g vaj,
- 5 nagy tojás,
- 2 teáskanál vanília kivonat,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 narancs reszelt héja,
- 500 g liszt,
- 1 csipet só,
- 7 evőkanál mazsola,
- 3 evőkanál rum,
- 8 evőkanál kandírozott citrushéj,
- vaj a kenéshez,
A mázhoz:
- 1 evőkanál tojásfehérje,
- 1 evőkanál porcukor,
- porcukor a szóráshoz,
Elkészítés:
- Egy magas falú panettone formát, vagy lábast kenjünk ki vajjal, de használhatunk papír sütőformát is.
- A meleg tejet öntsük egy tálba, adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, és az élesztőt. Keverjük össze és hagyjuk állni egy pár percig.
- A maradék cukrot tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat és a vanília kivonatot, kézi robotgéppel habosítsuk ki.
- Adjuk a cukros vajhoz a citrom és narancshéjat, majd keverjük össze alaposan.
- Egyen adjuk hozzá a tojásokat és azokkal is alaposan keverjük el. Majd adjunk még egy evőkanál lisztet is hozzá, és folytassuk a keverést, míg szép sima masszát kapunk.
- A lisztet szórjuk a robotgép táljába, adjuk hozzá a sót és keverjük össze alaposan, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe.
- Öntsük a mélyedésbe a felfutott élesztőt, és a tojásos, vajas keveréket is, majd a robotgéppel alaposan dagasszuk ki, míg a tészta összeáll, és sem a kezünkhöz, sem a tál falához nem ragad.
- Egy nagy tálat vajazzunk ki vékonyan, tegyük bele a tésztát, és meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni.
- A mazsolát tegyük egy lábasba, öntsük rá a rumot, és alacsony hőfokon 5 percig melegítsük, míg a rumot felszívja a mazsola. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Ha a tészta megkelt, óvatosan borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre és dagasszuk kézzel újabb 5 percig. Több részletben dagasszuk bele az áztatott mazsolát, és a kandírozott citrushéjakat is.
- A tésztából formáljunk cipót, és tegyük az előkészített formába. Takarjuk le egy konyharuhával, és még egy órát hagyjuk kelni.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A tojásfehérjét keverjük össze a porcukorral és óvatosan kenjük meg vele a panettone tetejét.
- Tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe és 50-55 perc alatt süssük szép aranybarnára. Egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e
- A sütőből kivéve 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd fordítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze