Panettone

fotó: Vidék Íze

Ünnepi sütik | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 4 óra | Elkészítési (sütési) idő: 55 perc

Eszközök

  • magas falú kis lábas/panettone forma,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • citrus reszelő,
  • kézi robotgép,
  • konyhai robotgép,
  • kelesztő tál,
  • konyharuha,
  • habkártya, vagy trokser (tésztakaparó),
  • nyeles lábas/gyorsforraló,
  • kenőecset,
  • rács

 

 

 

 

Hozzávalók:

A kalácshoz:

  • 4 evőkanál meleg tej,
  • 1 evőkanál szárított élesztő,
  • 8 evőkanál cukor,
  • 225 g vaj,
  • 5 nagy tojás,
  • 2 teáskanál vanília kivonat,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 500 g liszt,
  • 1 csipet só,
  • 7 evőkanál mazsola,
  • 3 evőkanál rum,
  • 8 evőkanál kandírozott citrushéj,
  • vaj a kenéshez,

A mázhoz:

  • 1 evőkanál tojásfehérje,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • porcukor a szóráshoz,

 

Elkészítés:

  1. Egy magas falú panettone formát, vagy lábast kenjünk ki vajjal, de használhatunk papír sütőformát is.
  2. A meleg tejet öntsük egy tálba, adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, és az élesztőt. Keverjük össze és hagyjuk állni egy pár percig.
  3. A maradék cukrot tegyük egy nagy tálba, adjuk hozzá a vajat és a vanília kivonatot, kézi robotgéppel habosítsuk ki.
  4. Adjuk a cukros vajhoz a citrom és narancshéjat, majd keverjük össze alaposan.
  5. Egyen adjuk hozzá a tojásokat és azokkal is alaposan keverjük el. Majd adjunk még egy evőkanál lisztet is hozzá, és folytassuk a keverést, míg szép sima masszát kapunk.
  6. A lisztet szórjuk a robotgép táljába, adjuk hozzá a sót és keverjük össze alaposan, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe.
  7. Öntsük a mélyedésbe a felfutott élesztőt, és a tojásos, vajas keveréket is, majd a robotgéppel alaposan dagasszuk ki, míg a tészta összeáll, és sem a kezünkhöz, sem a tál falához nem ragad.
  8. Egy nagy tálat vajazzunk ki vékonyan, tegyük bele a tésztát, és meleg helyen hagyjuk 2 órát kelni.
  9. A mazsolát tegyük egy lábasba, öntsük rá a rumot, és alacsony hőfokon 5 percig melegítsük, míg a rumot felszívja a mazsola. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Ha a tészta megkelt, óvatosan borítsuk enyhén lisztezett munkafelületre és dagasszuk kézzel újabb 5 percig. Több részletben dagasszuk bele az áztatott mazsolát, és a kandírozott citrushéjakat is.
  11. A tésztából formáljunk cipót, és tegyük az előkészített formába. Takarjuk le egy konyharuhával, és még egy órát hagyjuk kelni.
  12. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  13. A tojásfehérjét keverjük össze a porcukorral és óvatosan kenjük meg vele a panettone tetejét.
  14. Tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe és 50-55 perc alatt süssük szép aranybarnára. Egy hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e
  15. A sütőből kivéve 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd fordítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  16. Porcukorral megszórva tálaljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze