Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
késes betétű robotgép,
keverő tál,
szilikonos sütőpapír,
nyújtófa,
reszelő,
éles kés, vagy derelye vágó/pizzavágó
kenőecset
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
200 g finom liszt,
1 púpos teáskanál só,
50 g frissen reszelt parmezán,
1 evőkanál morzsolt oregáno,
frissen őrölt bors,
100 g hideg vaj,
1 tojássárgája,
1 evőkanál hideg víz,
A tetejére:
2 evőkanál szezámmag,
1 tojásfehérje.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és szilikonos sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven őrölt borsot, majd a kis kockákra vágott hideg vajat is hozzáadjuk és kb fél perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze.
Utána átöntjük a gépből egy nagy tálba és hozzáadjuk a tojássárgáját, meg a hideg vizet. Kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát és cipóvá formáljuk.
Ha nincs késes betétű robotgépünk, egyszerűen csak összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt, a morzsolt oregánót és a frissen őrölt borsot. Ezután a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a vajat, majd kézzel összemorzsoljuk az egészet. Utána hozzáadjuk a tojássárgáját, és a vizet és összegyúrjuk a tésztát. Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk és ½ cm széles , hosszú csíkokra vágjuk mintha vastagabb ropikat készítenénk. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, finoman megkenjük a tetejüket az enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal.