Parmezános rúd

Pogácsák, sósak | Könnyű

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • késes betétű robotgép,
  • keverő tál,
  • szilikonos sütőpapír,
  • nyújtófa,
  • reszelő,
  • éles kés, vagy derelye vágó/pizzavágó
  • kenőecset

 

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 200 g finom liszt,
  • 1 púpos teáskanál só,
  • 50 g frissen reszelt parmezán,
  • 1 evőkanál morzsolt oregáno,
  • frissen őrölt bors,
  • 100 g hideg vaj,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 evőkanál hideg víz,

Parmezános rúdA tetejére:

  • 2 evőkanál szezámmag,
  • 1 tojásfehérje.

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és szilikonos sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
  2. A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven őrölt borsot, majd a kis kockákra vágott hideg vajat is hozzáadjuk és kb fél perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze.
  3. Utána átöntjük a gépből egy nagy tálba és hozzáadjuk a tojássárgáját, meg a hideg vizet. Kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát és cipóvá formáljuk.
  4. Ha nincs késes betétű robotgépünk, egyszerűen csak összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt, a morzsolt oregánót és a frissen őrölt borsot. Ezután a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a vajat, majd kézzel összemorzsoljuk az egészet. Utána hozzáadjuk a tojássárgáját, és a vizet és összegyúrjuk a tésztát. Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.
  5. A tésztát lisztezett gyúródeszkán ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk és ½ cm széles , hosszú csíkokra vágjuk mintha vastagabb ropikat készítenénk. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, finoman megkenjük a tetejüket az enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal.
  6. Mehetnek is 12-14 percre a sütőbe.

fotó: Nagy András Péter