Pogácsák, sósak | Könnyű
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- késes betétű robotgép,
- keverő tál,
- szilikonos sütőpapír,
- nyújtófa,
- reszelő,
- éles kés, vagy derelye vágó/pizzavágó
- kenőecset
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 200 g finom liszt,
- 1 púpos teáskanál só,
- 50 g frissen reszelt parmezán,
- 1 evőkanál morzsolt oregáno,
- frissen őrölt bors,
- 100 g hideg vaj,
- 1 tojássárgája,
- 1 evőkanál hideg víz,
- 2 evőkanál szezámmag,
- 1 tojásfehérje.
Elkészítés:
- Előmelegítjük a sütőt 175 fokra és szilikonos sütőpapírt terítünk 2 nagy tepsibe.
- A lisztet, a sót, a reszelt parmezánt és a morzsolt oregánót beletesszük a késes betétű robotgépbe. Tekerünk hozzá bőven őrölt borsot, majd a kis kockákra vágott hideg vajat is hozzáadjuk és kb fél perc alatt homokszerű keverékké dolgozzuk össze.
- Utána átöntjük a gépből egy nagy tálba és hozzáadjuk a tojássárgáját, meg a hideg vizet. Kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát és cipóvá formáljuk.
- Ha nincs késes betétű robotgépünk, egyszerűen csak összekeverjük egy nagy tálban a lisztet, a sót, a reszelt parmezánt, a morzsolt oregánót és a frissen őrölt borsot. Ezután a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük a vajat, majd kézzel összemorzsoljuk az egészet. Utána hozzáadjuk a tojássárgáját, és a vizet és összegyúrjuk a tésztát. Minél kevesebbet fogdossuk, annál omlósabb lesz.
- A tésztát lisztezett gyúródeszkán ½ cm vékony téglalappá nyújtjuk és ½ cm széles , hosszú csíkokra vágjuk mintha vastagabb ropikat készítenénk. A csíkokat átemeljük a sütőpapíros tepsikre, finoman megkenjük a tetejüket az enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal.
- Mehetnek is 12-14 percre a sütőbe.
fotó: Nagy András Péter