Pehelykönnyű burgonyás pogácsa

fotó: Vidék Íze

Pogácsák | Elkészítése könnyű

Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 20 perc

Eszközök

  • fazék,
  • krumplinyomó,
  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • szita,
  • kanál, vagy spatula,
  • kelesztőtál,
  • nyújtófa,
  • éles kés,
  • 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggató,
  • kis tálka,
  • kenő ecset

 

 

 

Hozzávalók kb 40 db pogácsához:

  • 400 g liszt,
  • 100 g zsír,
  • 3 közepes burgonya,
  • 0,75 dl tej,
  • 1 csipet cukor,
  • 25 g élesztő,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 evőkanál só

A tetejére:

  • 1 tojássárgája,
  • 1 evőkanál tej

Pehelykönnyű burgonyás pogácsaElkészítés:

  1. A burgonyákat főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg és törjük át.
  2. Az élesztőt futtassuk fel a langyos cukros tejben.
  3. A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, keverjük bele a sót.
  4. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást, a zsírt, a főtt burgonyát, és alaposan dagasszuk ki.
  5. Tegyük a tésztát kelesztőtálba, és letakarva hagyjuk kelni 1 órán át.
  6.  A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett munkalapra. Nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és mindkét oldalról középre. Így hat réteget kapunk.
  7. Pihentetés nélkül ismét nyújtsuk ki,kb. 2 cm vastagra. Éles késsel kockázzuk be a tetejét, majd 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
  8. A pogácsákat rakjuk szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire,, és letakarva hagyjuk 10-15 percig kelni őket.
  9. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  10. A megkelt pogácsákat kenjük le a tojásos tejjel, és 15-20 perc alatt süssük őket aranybarnára.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze