Pogácsák | Elkészítése könnyű
Előkészítési idő: 2 óra | Elkészítési idő: 20 perc
Eszközök
- fazék,
- krumplinyomó,
- konyhai robotgép dagasztókarral,
- szita,
- kanál, vagy spatula,
- kelesztőtál,
- nyújtófa,
- éles kés,
- 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggató,
- kis tálka,
- kenő ecset
Hozzávalók kb 40 db pogácsához:
- 400 g liszt,
- 100 g zsír,
- 3 közepes burgonya,
- 0,75 dl tej,
- 1 csipet cukor,
- 25 g élesztő,
- 1 tojássárgája,
- 1 evőkanál só
A tetejére:
- 1 tojássárgája,
- 1 evőkanál tej
- A burgonyákat főzzük meg héjában, majd hámozzuk meg és törjük át.
- Az élesztőt futtassuk fel a langyos cukros tejben.
- A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, keverjük bele a sót.
- Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojást, a zsírt, a főtt burgonyát, és alaposan dagasszuk ki.
- Tegyük a tésztát kelesztőtálba, és letakarva hagyjuk kelni 1 órán át.
- A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett munkalapra. Nyújtsuk ki, majd hajtsuk félbe, és mindkét oldalról középre. Így hat réteget kapunk.
- Pihentetés nélkül ismét nyújtsuk ki,kb. 2 cm vastagra. Éles késsel kockázzuk be a tetejét, majd 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
- A pogácsákat rakjuk szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire,, és letakarva hagyjuk 10-15 percig kelni őket.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A megkelt pogácsákat kenjük le a tojásos tejjel, és 15-20 perc alatt süssük őket aranybarnára.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. márciusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Megosztás: