Pehelykönnyű hajtogatott burgonyás pogácsa

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: rafinált | Ár: átlagos | Elkészítési idő: 85 perc | 8 adag

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 3 db burgonya
  • 0.75 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek só

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 ek tej

A burgonyás pogácsa azért csodálatos, mert a benne lévő krumplinak köszönhetően sokkal laktatóbb, omlósabb, nem mellesleg napokig friss marad. Ugyanolyan tökéletes a reggeli kávé, mint egy nagy tál bableves mellé kenyérpótléknak, vagy akár vendégvárónak is.

Elkészítés:

  1. A burgonyás pogácsa tésztájához a burgonyákat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és átttörjük.
  2. Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
  3. A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, a zsírt, a főtt krumplit, és alaposan kidagasztjuk.
  4. A tésztát kelesztőtálba tesszük, és letakarva kelni hagyjuk 1 órán át.
  5. A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, kinyújtjuk, majd előbb félbe, majd mindkét oldalát középre hajtjuk. Így hat réteget kapunk.
  6. Pihentetés nélkül ismét kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra.
  7. Éles késsel bekockázzuk a tetejét, majd 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (kb. 40 db pogácsánk lesz).
  8. A pogácsákat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva hagyjuk 10-15 percig kelni.
  9. A megkelt pogácsákat lekenjük a tojásos tejjel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/pehelykonnyu-hajtogatott-burgonyas-pogacsa

Megosztás: