fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: rafinált | Ár: átlagos | Elkészítési idő: 85 perc | 8 adag
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 3 db burgonya
- 0.75 dl tej
- 1 csipet cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 1 db tojássárgája
- 1 ek só
A tetejére:
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tej
A burgonyás pogácsa azért csodálatos, mert a benne lévő krumplinak köszönhetően sokkal laktatóbb, omlósabb, nem mellesleg napokig friss marad. Ugyanolyan tökéletes a reggeli kávé, mint egy nagy tál bableves mellé kenyérpótléknak, vagy akár vendégvárónak is.
Elkészítés:
- A burgonyás pogácsa tésztájához a burgonyákat héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és átttörjük.
- Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet a robotgép táljába szitáljuk, belekeverjük a sót. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást, a zsírt, a főtt krumplit, és alaposan kidagasztjuk.
- A tésztát kelesztőtálba tesszük, és letakarva kelni hagyjuk 1 órán át.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, kinyújtjuk, majd előbb félbe, majd mindkét oldalát középre hajtjuk. Így hat réteget kapunk.
- Pihentetés nélkül ismét kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra.
- Éles késsel bekockázzuk a tetejét, majd 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (kb. 40 db pogácsánk lesz).
- A pogácsákat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és letakarva hagyjuk 10-15 percig kelni.
- A megkelt pogácsákat lekenjük a tojásos tejjel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/pehelykonnyu-hajtogatott-burgonyas-pogacsa
Megosztás: