Pezsgőkrémes torta

fotó: Vidék Íze

Torták| Elkészítése közepesen nehéz

Elkészítési idő: 40 perc | Sütési idő: 30 perc

Eszközök

  • 2 keverőtál,
  • kézi robotgép,
  • 3 db 18 cm-es tortaforma,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tortavágó kés,
  • citrus reszelő,
  • szilikon spatula,
  • serpenyő,
  • hajlított kenőkés,
  • csillagcsővég,
  • habzsák

Hozzávalók 18 cm-es tortához:

A piskótához:

  • 6 tojás,
  • 120 g cukor,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 150 g liszt

A töltelékhez:

  • 150 g puha vaj,
  • 300 g porcukor,
  • 5-6 evőkanál édes pezsgő,
  • 150 g eperlekvár

A díszítéshez:

  • 50 g szeletelt mandula,
  • 2-3 evőkanál porcukor

 

Pezsgőkrémes tortaElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A piskótához a tojásokat válasszuk ketté. A tojássárgáját habosítsuk ki a citrom reszelt héjával, a fehérjét verjük közepesen keményre az összes cukorral. A két habot óvatosan forgassuk össze, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és azzal is dolgozzuk össze, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
  3. 3 db 18 cm-es tortakarika alját csomagoljuk be szilikonos sütőpapírba, és tegyük tepsire őket. Osszuk el tortakarikákban a piskótamasszát, és tegyük be az előmelegített sütőbe. Várjuk meg, hogy megemelkedjen a piskóta teteje, majd mérsékeljük a hőfokot 160 fokra, és süssük készre a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, és fejjel lefelé fordítva rácson hagyjuk kihűlni a tortalapokat.
  4. A szeletelt mandulát pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, adjuk hozzá a porcukrot, és hagyjuk egy kissé rákaramellizálódni. Közben néha rázogassuk meg, de kevergetni nem kell. Ha kész, hagyjuk kihűlni, és mozsárban (vagy zacskóba téve nyújtófával) törjük apróra.
  5. A töltelékhez habosítsuk ki a puha vajat a porcukor felével, majd adjuk hozzá a pezsgőt és a cukor másik felét. Kézi robotgéppel habosítsuk tovább, míg a cukor teljesen elolvad, és szép fehér , könnyű krémet kapunk. Néhány evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez.
  6. A kihűlt piskótalapokról húzzuk le a sütőpapírt. Egy tortalapot tegyünk tortakartonra, kenjük meg a pezsgőkrém felével, és helyezzük rá a második piskótát. Ezt kenjük meg eperlekvárral, és fedjük be a harmadik tésztakoronggal. Vékonyan kenjük be a torta tetejét és az oldalát is a krém másik felével, majd szórjuk be az oldalát a karamellizált mandulaszetekkel.
  7. A félretett krémet töltsük, csillagcsővéggel ellátott habzsákba, és a torta tetejére nyomjunk habrózsákat.
  8. Tálalásig tegyük hűtőbe.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze