Pezsgőkrémes torta
fotó: Vidék Íze
Torták| Elkészítése közepesen nehéz
Elkészítési idő: 40 perc | Sütési idő: 30 perc
Eszközök
- 2 keverőtál,
- kézi robotgép,
- 3 db 18 cm-es tortaforma,
- szilikonos sütőpapír,
- tortavágó kés,
- citrus reszelő,
- szilikon spatula,
- serpenyő,
- hajlított kenőkés,
- csillagcsővég,
- habzsák
Hozzávalók 18 cm-es tortához:
A piskótához:
- 6 tojás,
- 120 g cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 150 g liszt
A töltelékhez:
- 150 g puha vaj,
- 300 g porcukor,
- 5-6 evőkanál édes pezsgő,
- 150 g eperlekvár
A díszítéshez:
- 50 g szeletelt mandula,
- 2-3 evőkanál porcukor
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A piskótához a tojásokat válasszuk ketté. A tojássárgáját habosítsuk ki a citrom reszelt héjával, a fehérjét verjük közepesen keményre az összes cukorral. A két habot óvatosan forgassuk össze, majd szitáljuk hozzá a lisztet, és azzal is dolgozzuk össze, ügyelve, hogy ne törjük össze a habot.
- 3 db 18 cm-es tortakarika alját csomagoljuk be szilikonos sütőpapírba, és tegyük tepsire őket. Osszuk el tortakarikákban a piskótamasszát, és tegyük be az előmelegített sütőbe. Várjuk meg, hogy megemelkedjen a piskóta teteje, majd mérsékeljük a hőfokot 160 fokra, és süssük készre a tésztát. Tűpróbával ellenőrizzük, és fejjel lefelé fordítva rácson hagyjuk kihűlni a tortalapokat.
- A szeletelt mandulát pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, adjuk hozzá a porcukrot, és hagyjuk egy kissé rákaramellizálódni. Közben néha rázogassuk meg, de kevergetni nem kell. Ha kész, hagyjuk kihűlni, és mozsárban (vagy zacskóba téve nyújtófával) törjük apróra.
- A töltelékhez habosítsuk ki a puha vajat a porcukor felével, majd adjuk hozzá a pezsgőt és a cukor másik felét. Kézi robotgéppel habosítsuk tovább, míg a cukor teljesen elolvad, és szép fehér , könnyű krémet kapunk. Néhány evőkanálnyit tegyünk félre a díszítéshez.
- A kihűlt piskótalapokról húzzuk le a sütőpapírt. Egy tortalapot tegyünk tortakartonra, kenjük meg a pezsgőkrém felével, és helyezzük rá a második piskótát. Ezt kenjük meg eperlekvárral, és fedjük be a harmadik tésztakoronggal. Vékonyan kenjük be a torta tetejét és az oldalát is a krém másik felével, majd szórjuk be az oldalát a karamellizált mandulaszetekkel.
- A félretett krémet töltsük, csillagcsővéggel ellátott habzsákba, és a torta tetejére nyomjunk habrózsákat.
- Tálalásig tegyük hűtőbe.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze