Pihe-puha kakaós csiga

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: rafinált | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 120 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 8 dkg vaj

A kakaós töltelékhez:

  • 12 dkg vaj
  • 9 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor

A tetejére:

  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

 

Ezt a pihe-puha kakaós csigát mindenki imádni fogja! A tészta légiesen könnyed, a töltelék pedig ott van a csiga minden apró részében!

Elkészítés:

  1. Fél dl tejbe beleszórunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, és megvárjuk, amíg felfut. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük az egész tojást és a tojássárgáját, beleöntjük a maradék tejet és az élesztős tejet. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.
  2. A dagasztás második felében 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott vajat is, mindig megvárva, amíg az előző adagot felveszi, csak utána adjuk hozzá a következőt. Amikor a tészta szép sima és fényes, már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat szottyosra olvasztjuk, hogy könnyen hozzá tudjuk keverni a többi hozzávalót. Alaposan kikeverjük.
  4. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett munkalapra, és 3 mm vastag, kb. 30 × 60 cm-es téglalapot nyújtunk belőle. Megkenjük a töltelékkel. Ezután a tésztát feltekerjük, mint a bejglit. Éles késsel kb. 2 cm széles szeleteket vágunk belőle.
  5. Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30 × 45 cm-es tepsit, és a csigákat egymástól kb. 5 cm távolságban ráfektetjük. Konyharuhával letakarjuk, és újabb 20 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  6. A megkelt csigákat 18-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Felforrósítjuk az 1 dl tejet, belekeverjük a vaníliakivonatot, meglocsoljuk vele a megsült forró csigákat, majd még 5 percre visszatoljuk őket a sütőbe.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/pihe-puha-kakaos-csiga

Megosztás: