Piros bogyós choux

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: bonyolult| Ár: átlagos| Elkészítési idő: 90 perc | 8 adag

Hozzávalók:

A craquelinhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 12 dkg nádcukor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg finomliszt

A choux-hoz:

  • 12,5 dkg víz
  • 12,5 dkg tej
  • 1 csipet só
  • 9 dkg vaj
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 21 dkg (4-5 db) tojás

A piros gyümölcsös krémhez:

  • 2 db zselatinlap
  • 13 dkg piros gyümölcspüré (málna, ribizli, áfonya, eper)
  • 2,5 dkg porcukor
  • 8 dkg citromlé
  • 16 dkg (3-4 db) tojás
  • 15 dkg fehér csokoládé apróra darabolva

A díszítéshez:

  • 25 dkg vegyes piros bogyós gyümölcs
  • porcukor

Franciás könnyedség és báj: így készül a choux piros bogyós gyümölcsökkel
A choux, a franciák egyik kedvelt édessége nagyon hasonlít a mi képviselőfánkunkra. Égetett tésztából készült, roppanós kis „golyó”, amit mi most erdei gyümölcsös pürével töltöttünk meg. Mutatjuk, hogyan készül!

Égetett tészta isteni finom töltelékkel – ugye, jól hangzik? A choux olyan a franciáknak, mint az olaszoknak a képviselőfánk, vagy a spanyoloknak a churros: egy-egy nagyobb ünnep elképzelhetetlen nélküle. Gyakran még egy ropogós édes tésztaréteg is kerül a tetejére, ez a craquelin.

Mi most piros bogyós choux-t készítettünk, de kerülhet bele például csoki- vagy kávékrém is.

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzászórunk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és addig várunk, míg felfut.
  2. A megszitált lisztben elkeverjük a sót, a maradék cukrot, majd egy mélyedést készítünk a közepébe. Beleütjük a tojást, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Addig dagasztjuk, míg összeáll a tészta.
  3. Megolvasztjuk a vajat, és ha kissé kihűlt, több részletben a tésztába dagasztjuk, mindig megvárva , hogy az előző adagot teljesen felvegye.
  4. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük a tésztát.
  5. Míg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez a meggyet kimagozzuk, összekeverjük a cukorral és a citromlével, aztán hagyjuk egy kicsit állni, míg levet ereszt. Ezután leszűrjük a levét, (akkor is ha befőttet használunk), majd hozzáadjuk a mandulaaromát, és az étkezési keményítőt.
  6. A marcipánt a meggyszemekkel megegyező nagyságú darabokra vágjuk.
  7. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és további 15 percig hagyjuk pihenni, majd kb 3 mm-es vékonyságú téglalappá nyújtjuk.
  8. A meggytölteléket hosszában, egy csíkban elhelyezzük a tészta közepén, majd rászórjuk a marcipánkockákat is.
  9. A töltelék mellett kb. 45 fokos szögben bevagdossuk a tésztát 2 cm-enként. A csíkokat balról és jobbról felváltva ráhajtjuk a töltelékre, ahol szükséges aláhajtjuk hogy ne lógjon ki. A végeket is szépen eldolgozzuk, hogy a töltelék ne kukucskáljon ki.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük az elkészült rétest. Ez nem egyszerű művelet, mert a töltelék meglehetősen sok a tésztában.
  11. A sütőt előmelegítjük 180 fokra , addig letakarva hagyjuk kelni a tésztát.
  12. Mielőtt sütőbe helyezzük, lekenjük a tetejét enyhén felvert tojással.
  13. Kb 20 perc alatt, alsó – felső sütésen szép pirosra sütjük

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/piros-bogyos-choux-video.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu