Piskóta torta szilvás mascarpone krémmel

fotó: Vidék Íze

Torták| Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 40 perc

Eszközök

  • 24 cm-es piskótakarika,
  • két keverőtál,
  • szilikon spatula,
  • szita vagy szűrő,
  • kézi robotgép,
  • nyeles lábaska,
  • botmixer,
  • szilikonos sütőpapír,
  • rács,
  • hosszú recés pengéjű kés,
  • hajlított pengéjű kenőkés

 

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortakarikához:

  • 6 tojás,
  • 120 g cukor,
  • 120 g liszt

A  mascarponés töltelékhez:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 g habtejszín,
  • 300 g szilva,
  • 1 evőkanál porcukor

 

Piskóta torta szilvás mascarpone krémmel

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  2. A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
  3. A tojás sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük.
  4. A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk.
  5. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával.
  6. Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.
  7. A spatulával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
  8. 40 perc alatt készre sütjük.
  9. A sütőből kivéve egyből rácsra borítjuk fejjel lefelé.
  10. Ha teljesen kihűlt kivágjuk a piskótát a karikából, és lapjában 3 részre vágjuk.
  11. A töltelékhez a mascarponét kihabosítjuk a tejszínnel.
  12. A szilvát kimagozzuk feldaraboljuk, és egy nyeles lábaskában, kevés karamellizált cukron  puhára főzzük. Szitán, vagy botmixerrel áttörjük, hagyjuk teljesen kihűlni a pürét.
  13. A szilvapürét óvatosan belekeverjük a mascarpone habba.
  14. A krém kétharmadát elosztjuk a két piskótalapon, a maradékot pedig a torta tetejére kenjük. Friss  szeder szemekkel, és szilvaszeletekkel, citromfűlevélkékkel díszítjük.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze