Piskóta torta szilvás mascarpone krémmel
fotó: Vidék Íze
Torták| Elkészítése közepesen nehéz
Előkészítési idő: 60 perc | Sütési idő: 40 perc
Eszközök
- 24 cm-es piskótakarika,
- két keverőtál,
- szilikon spatula,
- szita vagy szűrő,
- kézi robotgép,
- nyeles lábaska,
- botmixer,
- szilikonos sütőpapír,
- rács,
- hosszú recés pengéjű kés,
- hajlított pengéjű kenőkés
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortakarikához:
- 6 tojás,
- 120 g cukor,
- 120 g liszt
A mascarponés töltelékhez:
- 250 g mascarpone,
- 200 g habtejszín,
- 300 g szilva,
- 1 evőkanál porcukor
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
- A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.
- A tojás sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük.
- A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk.
- A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával.
- Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.
- A spatulával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
- 40 perc alatt készre sütjük.
- A sütőből kivéve egyből rácsra borítjuk fejjel lefelé.
- Ha teljesen kihűlt kivágjuk a piskótát a karikából, és lapjában 3 részre vágjuk.
- A töltelékhez a mascarponét kihabosítjuk a tejszínnel.
- A szilvát kimagozzuk feldaraboljuk, és egy nyeles lábaskában, kevés karamellizált cukron puhára főzzük. Szitán, vagy botmixerrel áttörjük, hagyjuk teljesen kihűlni a pürét.
- A szilvapürét óvatosan belekeverjük a mascarpone habba.
- A krém kétharmadát elosztjuk a két piskótalapon, a maradékot pedig a torta tetejére kenjük. Friss szeder szemekkel, és szilvaszeletekkel, citromfűlevélkékkel díszítjük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. szeptemberi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze