Pisztáciás zserbó

fotó: Vidék Íze

Ünnepi sütik | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 90 perc | Sütési idő: 45 perc

Eszközök

  • kis tálka,
  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • kés,
  • szita,
  • folpack,
  • kelesztő tál,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi,
  • nyújtófa,
  • evőkanál,
  • kis lábas,
  • hőálló tál,
  • hajlított pengéjű kenőkés

 

 

 

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 500 g finomliszt,
  • 150 g vaj,
  • 1,5 dl tej,
  • 50 g cukor,
  • 15 g friss élesztő,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 250 g darált pisztácia,
  • 200 g porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 450 g citrom-, vagy narancslekvár

A tetejére:

  • 100 g fehércsoki,
  • 20 g pisztácia paszta

 

Pisztáciás zserbóElkészítés:

  1. A tejet langyosítsuk meg, keverjük össze egy teáskanál cukorral, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet szitáljuk a robotgép táljába, és morzsoljuk el a kis kockákra vágott vajjal.
  3. Adjuk hozzá a lisztes keverékhez a sót, a maradék cukrot, az élesztős tejet és a tojássárgákat, majd alaposan dolgozzuk össze a dagasztógéppel.
  4. A tésztát osszuk 4 egyenlő részre, formázzuk cipóvá, majd a mindegyiket csomagoljuk lazán folpackba, és a kelesszük 1 órán át.
  5. A darált pisztáciát keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral. A lekvárt keverjük simára.
  6. A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Egy közepes méretű tepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
  7. A megkelt tészta cipókat lisztezett munkafelületen egyenként nyújtsuk a tepsinek megfelelő nagyságúvá, és sorban rakjuk a tepsibe.
  8. Mindegyiket kenjük meg a lekvár 1/3-ával, és szórjuk meg a cukros pisztácia 1/3-ával, majd a legfelső lappal fedjük be.
  9. Az előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süssük készre, majd a sütőből kivéve borítsunk egy deszkát a tetejére, és fordítsuk fejjel lefelé a tésztát. Emeljük le róla óvatosan a tepsit. Így az alsó lap kerül felülre, és szép egyenes lesz a tészta teteje. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. A fehércsokit gőz fölött olvasszuk össze a pisztácia pasztával és vonjuk be vele sütemény tetejét.

 

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. áprilisi  számában
fotó: Sárközy György/

Forrás és fotó: Vidék íze