Póréhagymás-sonkás csavart

fotó: Nagy András Péter.

Péksütemények | Könnyű

Elkészítési idő:  60 perc | Sütési idő: 15 perc

Eszközök

  • konyhai robotgép dagasztókarral,
  • kis tálka,
  • folpack,
  • serpenyő,
  • vágódeszka,
  • kés,
  • fakanál,
  • sajtreszelő,
  • nyújtófa,
  • pizzavágó,
  • tepsi,
  • szilikonos sütőpapír

 

 

 

Hozzávalók 4-6 perechez:

A briós tésztához:

  • 500 g finomliszt,
  • 100 g rétesliszt,
  • 50 g cukor,
  • 9 g só,
  • 1 evőkanál tejpor vagy burgonyapehely (elhagyható, de sokkal puhább lesz tőle a tészta)
  • 28 g friss élesztő,
  • 1 tojás,
  • 200 g tejszín,
  • 200 g tej

A töltelékhez:

  • 1 szál póréhagyma,
  • 100 g apróra vágott sonka,
  • 100 g cheddar sajt,
  • 30 g parmezán,
  • só,
  • bors,
  • kevés vaj

Póréhagymás-sonkás csavartElkészítés:

  1. A briós tésztához a liszteket, a cukrot, a sót, a tejport, vagy burgonyapelyhet a robotgép táljában összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A tejet és a tejszínt langyosra melegítjük, majd a tojással együtt a lisztkeverékhez öntjük, és a robotgép dagasztókarjával addig dagasztjuk, míg egy sima fényes nagyon lágy, de az edény falától elváló tésztát kapunk.
  3. Ekkor a tálat letakarjuk folpackkal és egy konyharuhával, majd a duplájára kelesztjük a tésztát.
  4. Ha megkelt, még egyszer átgyúrjuk és hagyjuk újra megkelni.
  5. A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
  6. Közben elkészítjük a tölteléket, Ehhez egy serpenyőben, kevés vajon megpároljuk a póréhagymát. Sózzuk-borsozzuk, majd lefedve, kis lángon 5-10 percig dinszteljük. Utána belekeverjük az apróra vágott sonkát, és még 5 percig együtt pároljuk.
  7. Végül belereszeljük a parmezánt és a cheddart, és az egészet jól elkeverjük.
  8. A megkelt briós tésztát kb. 0,5 cm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, kevés olvasztott vajjal megkenjük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket.
  9. Ezután félbehajtjuk a tésztát, és pizza vágóval, vagy nagyon éles késsel 3 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkok két végét megfogva többször megcsavarjuk, majd a csavartakat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  10. A tepsit az előmelegített sütőbe toljuk és 15 perc alatt szép pirosra süjük a péksüteményeket.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2021. szeptemberi számában/

Forrás: Vidék íze, fotó: Nagy András Péter.