fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 90 perc | 6 adag
Hozzávalók:
1 adag égetett tészta
A vaníliás töltelékhez (cukrászkrém):
- 1 tk vanília őrlemény
- 4 dkg étkezési keményítő
- 10 dkg kristálycukor
- 4.4 dl tej
- 5 db tojássárgája
A csokoládészószhoz:
- 15 dkg étcsokoládé
- 1.75 dl habtejszín
A profiterol az egyik legnépszerűbb égetett tészta alapból készített sütemény. Nagyon egyszerű, s hogy még könnyebb legyen a dolgotok, cukrászunk mutatja meg a süti készítését lépésről lépésre. Ugyanebből a receptből vaníliaszósszal töltött, mini képviselőfánkokat is készíthettek csokiszósszal leöntve. Mi már megkóstoltuk, egyszerűen zseniális.
Elkészítés:
- Az égetett tésztából apró fánkocskákat sütünk.
- A vaníliás töltelékhez az 5 dkg cukrot és a vaníliaőrleményt egy lábasba tesszük, felöntjük a hideg tejjel és egy kis időre félretesszük.
- A tojássárgájákat a másik 5 dkg cukorral jól kihabosítjuk, majd a vaníliás tejből hozzáöntünk egy keveset, felhígítjuk, hozzáadjuk a keményítőt is.
- Ezután a maradék vaníliás tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés közben hozzácsorgatjuk a tojássárgájás keverékhez. Visszatesszük a tűzhelyre, és folyamatosan kevergetve, közepes lángon pudingállagúra sűrítjük.
- A kész krémet átöntjük egy tálba, lefóliázzuk, hogy ne bőrösödjön be. Hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
- Ha kihűlt, kis átmérőjű sima csővéges habzsákba töltjük.
- A fánkocskák alját egy fakanál végével óvatosan kilyukasztjuk, és a habzsákból megtöltjük a vaníliás krémmel.
- A megtöltött fánkokat egy tálba rakjuk, és elkészítjük a csokoládészószt.
- Ehhez vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét. A tejszínt felforraljuk egy lábaskában, majd vékony sugárban ráöntjük az olvadt csokoládéra. Egy spatulával addig kevergetjük, míg teljesen sima és fényes, sűrű szószt kapunk. Ha túl sűrű lenne, egy kis tejszínnel hígítjuk.
- A szósszal leöntjük a fánkokat, és tálaljuk.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/profiterol-alaprecept
Megosztás: