Puncstorta

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz| Ár: költséges

Elkészítési idő:  65 perc | 6 adag

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek finomliszt
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 dl feketekávé
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg étcsokoládé
  • rum vagy rumaroma
  • 2 dl tej
  • piros ételfesték
  • 10 dkg babapiskóta

A tetejére:

  • 2 ek sárgabaracklekvár
  • folyékony fondán (figyelem! nem fondant)
  • piros ételfesték

 

Elkészítés:

  • A puncstorta elkészítéséhez 4 tojásból piskótát sütünk. Ehhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra. A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük.
  • A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.
  • A spatulával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
  • 25 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük. Ha kihűlt, a tetejéből levágunk egy egy centis lapot, majd a közepét kivájjuk úgy, hogy oldalt maradjon egy 1 centis pereme a piskótának.
  • A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumba/rumaromába. Kissé meg is melegíthetjük, így gyorsabban megpuhul a mazsola. A tojást a cukorral habosra keverjük, beleöntjük a kávét és a kakaóport, majd kis lángon folyamatosan kevergetve majdnem forrásig melegítjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd elkeverjük benne a vajat.
  • Mehet bele a rumba/rumaromába áztatott, lecsepegtetett mazsola és az apróra vágott étcsoki is, valamint a piskóta összeszaggatott belseje.
  • A tejbe belekeverünk némi rumot/rumaromát és pár csepp piros folyékony ételfestéket. Megmártjuk benne egy-egy pillanatra a babapiskótákat és összetörve azokat is a csokis krémhez adjuk.
  • A kivájt piskóta belsejét vékonyan körbekenjük baracklekvárral. Ebbe halmozzuk a kakaós tölteléket. Majd rátesszük a levágott lapot és lesúlyozva pár órára hűtőbe tesszük.
  • A pihentetés után vékonyan körbekenjük  tortát baracklekvárral, hogy ne szívja be a piskóta a fondánt.
  • A fondánt gőz fölött folyékonyra olvasztjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen 40 foknál melegebb. Piros színezővel színezzük, 2-3 kanálnyit egy kisebb habzsákba teszünk, a többivel leöntjük a tortát egy rácsra téve. Kenőkéssel lehúzzuk az oldalaira is. A habzsákon egy pici lyukat vágunk és berácsozzuk a fondánnal a torta tetejét. Megvárjuk, amíg kissé megszikkad, majd szeleteljük.

 

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/puncstorta-video.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu