Puncstorta
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: Nehéz| Ár: költséges
Elkészítési idő: 65 perc | 6 adag
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 db tojás
- 4 ek cukor
- 4 ek finomliszt
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 1 dl feketekávé
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg étcsokoládé
- rum vagy rumaroma
- 2 dl tej
- piros ételfesték
- 10 dkg babapiskóta
A tetejére:
- 2 ek sárgabaracklekvár
- folyékony fondán (figyelem! nem fondant)
- piros ételfesték
Elkészítés:
- A puncstorta elkészítéséhez 4 tojásból piskótát sütünk. Ehhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra. A sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük.
- A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.
- A spatulával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
- 25 perc alatt készre sütjük, majd kihűtjük. Ha kihűlt, a tetejéből levágunk egy egy centis lapot, majd a közepét kivájjuk úgy, hogy oldalt maradjon egy 1 centis pereme a piskótának.
- A töltelékhez a mazsolát beáztatjuk a rumba/rumaromába. Kissé meg is melegíthetjük, így gyorsabban megpuhul a mazsola. A tojást a cukorral habosra keverjük, beleöntjük a kávét és a kakaóport, majd kis lángon folyamatosan kevergetve majdnem forrásig melegítjük. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd elkeverjük benne a vajat.
- Mehet bele a rumba/rumaromába áztatott, lecsepegtetett mazsola és az apróra vágott étcsoki is, valamint a piskóta összeszaggatott belseje.
- A tejbe belekeverünk némi rumot/rumaromát és pár csepp piros folyékony ételfestéket. Megmártjuk benne egy-egy pillanatra a babapiskótákat és összetörve azokat is a csokis krémhez adjuk.
- A kivájt piskóta belsejét vékonyan körbekenjük baracklekvárral. Ebbe halmozzuk a kakaós tölteléket. Majd rátesszük a levágott lapot és lesúlyozva pár órára hűtőbe tesszük.
- A pihentetés után vékonyan körbekenjük tortát baracklekvárral, hogy ne szívja be a piskóta a fondánt.
- A fondánt gőz fölött folyékonyra olvasztjuk, de vigyázzunk, hogy ne legyen 40 foknál melegebb. Piros színezővel színezzük, 2-3 kanálnyit egy kisebb habzsákba teszünk, a többivel leöntjük a tortát egy rácsra téve. Kenőkéssel lehúzzuk az oldalaira is. A habzsákon egy pici lyukat vágunk és berácsozzuk a fondánnal a torta tetejét. Megvárjuk, amíg kissé megszikkad, majd szeleteljük.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/puncstorta-video.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu