Rákóczi túrós

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: Nehéz | Ár: átlagos

Elkészítési idő:  60 perc | 8 adag

Hozzávalók:

A linzertésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg darált mandula
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 db tojás

A túrós töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csom vaníliás cukor
  • 1 ek tejföl
  • 2 ek búzadara
  • 1 db citrom reszelt héja

Az összeállításhoz:

  • 35 dkg baracklekvár
  • 1 db narancs reszelt héja

A fehérjehabhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 16 dkg porcukor

Elkészítés:

  • A Rákóczi túrós elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
  • A lisztet, a porcukrot, a darált mandulát összekeverjük, és a vajjal elmorzsoljuk. Majd a tojást hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük.
  • A túrótöltelékhez a túrót, a porcukrot és a vaníliás cukrot elkeverjük a tejföllel, majd hozzáadjuk a búzadarát, és botmixerrel krémesítjük. Ezután belekeverjük a citrom lereszelt héját is.
  • A tésztát lisztezett munkalapon 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és az előmelegített sütőben 15 perc alatt világosbarnára sütjük a linzertésztát.
  • A lekvárt elkeverjük a narancs lereszelt héjával, és a sütőből kivett tésztára kenünk belőle 2-3 evőkanállal.
  • A túrótölteléket ezután egyenletesen eloszlatjuk a lekvárral megkent, félig megsült linzertésztán. Ezután visszatesszük a tepsit a sütőbe, és további 6 percig sütjük. Így biztosan nem marad majd nyers a töltelék a tojáshab alatt.
  • A fehérjehabhoz a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Amikor a cukor teljesen elolvadt, és jó kemény a hab, sima csöves habzsákba töltjük és a sütőből kivett tészta túrótöltelékén rácsokat nyomunk ki belőle.
  • A maradék narancshéjas baracklekvárt is habzsákba töltjük, és a rácsok közti részt megtöltjük a lekvárral.
  • Ezután a tésztát visszatesszük a sütőbe, 160 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet, és további 8-10 percig sütjük őket, míg a hab egy kicsit megbőrösödik, és aranybarna színt kap.

 

 

Videó:

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/rakoczi-turos-video.recept/

Forrás: https://www.mindmegette.hu