Torták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- 2 db 18 cm-es tortakarika,
- szilikonos sütőpapír,
- konyhai robotgép habverőfejjel és krémkeverő fejjel,
- rács,
- tortakés
- szilikon spatulák,
- serpenyő,
- hajlított kenőkés,
- tortakarton
- ecset,
- kisebb tálkák,
- habverő, vagy villa,
- mozsár
Hozzávalók:
Hozzávalók 2db 18 cm-es tortaformához, ez egy 12 szeletes torta lesz:
A vörösbársony piskótához:
- 120 g puha vaj,
- 300 g cukor,
- 2 tojás,
- 240 ml író,
- 250 g liszt,
- 35 g kakaópor,
- 1 csomag sütőpor (11g),
- piros ételfesték por,
A mascarpone krémhez:
- 150 g puha vaj,
- 1 rúd vanília,
- 450 g mascarpone,
- 180 g porcukor,
- 250 g málna,
A díszítéshez:
- 50 g hámozott mandula,
- 1 evőkanál sűrített tej,
- 30 g cukor,
- 1 kávéskanál rózsavíz,
- 1 evőkanál víz,
- 1 csepp piros ételfesték
- fehér marcipán tömb a virágokhoz
- 1 tojásfehérje,
- 20 db szép rózsaszirom,
- 80 g finom kristálycukor,
Elkészítés:
- 180 fokra előmelegítem a sütőt, a vajat és a cukrot krémesre keverem. A tojásokat egyenként hozzákeverem, majd belekeverem az írót. A lisztet, a kakaót, a sütőport és a piros ételfestéket összeszitálom, és a több hozzávalóhoz keverem.
- A sütőpapírral bélelt tortaformákba öntöm és 30 perc alatt megsütöm.
- A kisült tortalapokat sütőrácson kihűtöm. A kihűlt tortalapokat félbe vágom, így összesen 4 tortalapom lesz.
- Amíg a lapok hűlnek, elkészítem a dekorációt. Enyhén felverem a tojásfehérjét, majd az ecsettel bekenem a rózsaszirmok felületét. Zsírpapírra helyezem és meghintem a kristálycukorral. Meleg helyen szárítom.
- A mandulaszemeket száraz serpenyőben megpirítom. Egy másik edénybe teszem a sűrített tejet, a cukrot, a rózsavizet és a vizet. Akkor van kész ha a cukor elolvadt. Ekkor hozzáteszem a piros ételfestéket és beleforgatom a pirított mandulát. Addig keverem míg az összes víz elpárolog és a cukor szépen bevonja a mandulaszemeket. Egy zsírpapírra terítve hagyom kihűlni, megszáradni. Ha kihűlt mozsárban összetöröm.
- Elkészítem a marcipán rózsákat.
- A vajkrémhez a puha vajat a kikapart vaníliamagokkal krémesre keverem,majd hozzáadom a mascarponet és az egészet homogén masszává keverem a porcukorral.
- A tortakartonra vajkrémet nyomok ezzel rögzítem az első tortalapot. A málnákat megfelezem, néhány egész szemet félreteszek a díszítéshez. Az első lapot egyenletesen megkenem vajkrémmel és megrakom a felezett málnákkal. Így teszek a többi lappal is. Az utolsót vékonyan megkenem a vajkrémmel. Legalább 60 percre hűtőbe teszem.
- A kidermesztett torta oldalát is bekenem vajkrémmel, a tetejét és az oldalát egy spatulával spirál alakúra díszítem. A rózsaszínű pralinékat lazán rászórom, majd a mandulával, az egész málnákkal, és a marcipán rózsákkal díszítem.