Répatorta

fotó: Vidék Íze

Torták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 45 perc | Sütési idő: 60 perc

Eszközök

  • 22 cm-es kapcsos tortaforma,
  • kézi robotgép,
  • szilikonos sütőpapir,
  • szilikon spatulák,
  • keverőtálak,
  • reszelő,
  • nyeles lábas,
  • hőálló tál,
  • fedő,
  • szűrő

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 100 g durvára darabolt pekándió,
  • 200 ml étolaj,
  • 3 nagy tojás,
  • 200 g barna cukor,
  • 1 teáskanál vaníliaőrlemény,
  • 200 g finomliszt,
  • 75 g teljes kiőrlésű tönköly liszt,
  • 2 ½ teáskanál sütőpor,
  • ¾ teáskanál só,
  • 1 teáskanál fahéj,
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér,
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió,
  • 300 g durvára reszelt sárgarépa,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 50 g fehércsoki

A mázhoz:

  • 400 g mascarpone,
  • 100 g puha vaj,
  • 200 g porcukor,
  • ½ teáskanál vaníliaőrlemény

A díszítéshez:

  • 150 g durvára reszelt sárgarépa,
  • 300 g cukor,
  • 50 g pirított, durvára vágott pekándió

 

RépatortaElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő170 fokra, egy 22 cm-es kapcsos tortakarikát vajazzunk ki vékonyan, az alját béleljük ki sütőpapírral.
  2. A barnacukrot egy kézi robotgéppel alaposan keverjük ki az olajjal és a vaníliaőrleménnyel, majd egyenként hozzáadva a tojásokat, habosítsuk ki a masszát.
  3. A pekándiót vágjuk durvára és egy nagy tálban keverjük össze a kétféle liszttel, a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel.
  4. Adjuk a lisztes keverékhez a durvára reszelt sárgarépát is, és keverjük el egyenletesen.
  5. Mehet a lisztes keverékhez a cukros-tojásos massza is.
  6. Végül olvasszuk fel mikróban, vagy gőz fölött a fehércsokit és azt is öntsük a tésztába a reszelt narancshéjjal együtt. Alaposan keverjük el, majd öntsük az előkészített tortaformába.
  7. Tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe, és süssük kb 50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha nem ragad, akkor jó. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a tortaformából.
  8. Míg hűl a torta, készítsük el a krémet. Ehhez a mascarponét, a vajat, a cukrot, és a vaníliaőrleményt habosítsuk ki, és tegyük félre.
  9. A kandírozott sárgarépához 300 ml vizet és 300 g cukrot forraljunk fel, majd vegyük alacsonyabbra a hőforrást és tegyük bele a szirupba a durvára reszelt sárgarépát. Fedjük le az edényt, és 20-30 percig főzzük a szirupban a répát, úgy hogy az éppen csak gyöngyözzön. Akkor jó, ha a répa a szirupból kivéve élénk narancssárga színű, és kissé áttetsző. Ekkor szűrjük le öblítsük le hideg vízzel, papírtölőn hagyjuk kissé megszikkadni.
  10. A pekándiót száraz serpenyőben pirítsuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk durvára.
  11. A kihűlt tortát vágjuk ketté, és a krém 2/3-ával töltsük meg. A maradék krémmel kenjük meg a torta tetejét is.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. áprilisi  számában
fotó: Sárközy György/

Forrás és fotó: Vidék íze