Répatorta
fotó: Vidék Íze
Torták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 45 perc | Sütési idő: 60 perc
Eszközök
- 22 cm-es kapcsos tortaforma,
- kézi robotgép,
- szilikonos sütőpapir,
- szilikon spatulák,
- keverőtálak,
- reszelő,
- nyeles lábas,
- hőálló tál,
- fedő,
- szűrő
Hozzávalók:
A piskótához:
- 100 g durvára darabolt pekándió,
- 200 ml étolaj,
- 3 nagy tojás,
- 200 g barna cukor,
- 1 teáskanál vaníliaőrlemény,
- 200 g finomliszt,
- 75 g teljes kiőrlésű tönköly liszt,
- 2 ½ teáskanál sütőpor,
- ¾ teáskanál só,
- 1 teáskanál fahéj,
- 1 teáskanál őrölt gyömbér,
- ½ teáskanál őrölt szerecsendió,
- 300 g durvára reszelt sárgarépa,
- 1 narancs reszelt héja,
- 50 g fehércsoki
A mázhoz:
- 400 g mascarpone,
- 100 g puha vaj,
- 200 g porcukor,
- ½ teáskanál vaníliaőrlemény
A díszítéshez:
- 150 g durvára reszelt sárgarépa,
- 300 g cukor,
- 50 g pirított, durvára vágott pekándió
- A sütőt melegítsük elő170 fokra, egy 22 cm-es kapcsos tortakarikát vajazzunk ki vékonyan, az alját béleljük ki sütőpapírral.
- A barnacukrot egy kézi robotgéppel alaposan keverjük ki az olajjal és a vaníliaőrleménnyel, majd egyenként hozzáadva a tojásokat, habosítsuk ki a masszát.
- A pekándiót vágjuk durvára és egy nagy tálban keverjük össze a kétféle liszttel, a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel.
- Adjuk a lisztes keverékhez a durvára reszelt sárgarépát is, és keverjük el egyenletesen.
- Mehet a lisztes keverékhez a cukros-tojásos massza is.
- Végül olvasszuk fel mikróban, vagy gőz fölött a fehércsokit és azt is öntsük a tésztába a reszelt narancshéjjal együtt. Alaposan keverjük el, majd öntsük az előkészített tortaformába.
- Tegyük a tésztát az előmelegített sütőbe, és süssük kb 50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha nem ragad, akkor jó. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a tortaformából.
- Míg hűl a torta, készítsük el a krémet. Ehhez a mascarponét, a vajat, a cukrot, és a vaníliaőrleményt habosítsuk ki, és tegyük félre.
- A kandírozott sárgarépához 300 ml vizet és 300 g cukrot forraljunk fel, majd vegyük alacsonyabbra a hőforrást és tegyük bele a szirupba a durvára reszelt sárgarépát. Fedjük le az edényt, és 20-30 percig főzzük a szirupban a répát, úgy hogy az éppen csak gyöngyözzön. Akkor jó, ha a répa a szirupból kivéve élénk narancssárga színű, és kissé áttetsző. Ekkor szűrjük le öblítsük le hideg vízzel, papírtölőn hagyjuk kissé megszikkadni.
- A pekándiót száraz serpenyőben pirítsuk meg, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk durvára.
- A kihűlt tortát vágjuk ketté, és a krém 2/3-ával töltsük meg. A maradék krémmel kenjük meg a torta tetejét is.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. áprilisi számában
fotó: Sárközy György/
Forrás és fotó: Vidék íze