Répatortakuglóf

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: nehéz | Ár: költséges | Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg barna cukor
  • 2 dl étolaj
  • 1 tk vaníliaőrlemény
  • 3 db nagy tojás
  • 10 dkg durvára darabolt pekándió
  • 20 dkg finom liszt
  • 7.5 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 2.5 tk sütőpor
  • 0.75 tk só
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 30 dkg durvára reszelt sárgarépa
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 1 db narancs reszelt héja

A mázhoz:

  • 20 dkg Mascarpone
  • 5 dkg puha vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 0.5 tk vaníliaőrlemény

A díszítéshez:

  • marcipán
  • narancssárga és zöld ételfesték

A répatorta klasszikus húsvéti sütemény, amit most kuglófformában sütöttünk. Az íze természetesen így is nagyon finom, a kinézete pedig gyönyörű – az ünnepi asztal dísze lesz.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk.
  2. A barna cukrot egy kézi robotgéppel alaposan kikeverjük az olajjal és a vaníliaőrleménnyel, majd egyenként hozzáadva a tojásokat, kihabosítjuk a masszát.
  3. A pekándiót durvára vágjuk, és egy nagy tálban összekeverjük a kétféle liszttel, a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel.
  4. A lisztes keverékhez hozzáadjuk a durvára reszelt sárgarépát, és egyenletesen elkeverjük.
  5. Mehet a lisztes keverékhez a cukros-tojásos massza is.
  6. Végül a mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, és azt is a tésztába öntjük a reszelt narancshéjjal együtt. Alaposan elkeverjük, majd a kuglófformába öntjük a masszát.
  7. A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és 45-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha nem ragad, akkor jó. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  8. Míg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. Ehhez a mascarponét, a vajat, a cukrot és a vaníliaőrleményt kihabosítjuk, és félretesszük.
  9. Ha kihűlt a kuglóf, megkenjük a tetejét a mascarponés krémmel.
  10. Az ételfestékkel megszínezett marcipánból kis répákat formázunk, és ezzel díszítjük a süteményt.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/repatortakuglof.recept/

Megosztás: