fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: nehéz | Ár: költséges | Elkészítési idő: 100 perc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg barna cukor
- 2 dl étolaj
- 1 tk vaníliaőrlemény
- 3 db nagy tojás
- 10 dkg durvára darabolt pekándió
- 20 dkg finom liszt
- 7.5 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 2.5 tk sütőpor
- 0.75 tk só
- 1 tk fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 0.5 tk őrölt szerecsendió
- 30 dkg durvára reszelt sárgarépa
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 db narancs reszelt héja
A mázhoz:
- 20 dkg Mascarpone
- 5 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 0.5 tk vaníliaőrlemény
A díszítéshez:
- marcipán
- narancssárga és zöld ételfesték
A répatorta klasszikus húsvéti sütemény, amit most kuglófformában sütöttünk. Az íze természetesen így is nagyon finom, a kinézete pedig gyönyörű – az ünnepi asztal dísze lesz.
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, egy kuglófformát kivajazunk és kilisztezünk.
- A barna cukrot egy kézi robotgéppel alaposan kikeverjük az olajjal és a vaníliaőrleménnyel, majd egyenként hozzáadva a tojásokat, kihabosítjuk a masszát.
- A pekándiót durvára vágjuk, és egy nagy tálban összekeverjük a kétféle liszttel, a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel.
- A lisztes keverékhez hozzáadjuk a durvára reszelt sárgarépát, és egyenletesen elkeverjük.
- Mehet a lisztes keverékhez a cukros-tojásos massza is.
- Végül a mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, és azt is a tésztába öntjük a reszelt narancshéjjal együtt. Alaposan elkeverjük, majd a kuglófformába öntjük a masszát.
- A tésztát az előmelegített sütőbe tesszük, és 45-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha nem ragad, akkor jó. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
- Míg hűl a tészta, elkészítjük a krémet. Ehhez a mascarponét, a vajat, a cukrot és a vaníliaőrleményt kihabosítjuk, és félretesszük.
- Ha kihűlt a kuglóf, megkenjük a tetejét a mascarponés krémmel.
- Az ételfestékkel megszínezett marcipánból kis répákat formázunk, és ezzel díszítjük a süteményt.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/repatortakuglof.recept/
Megosztás: