Retró gyümölcstorta

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: rafinált | Ár: – | Elkészítési idő: 120 perc | 4 adag

Hozzávalók:

A piskótához (23 centis formához):

  • 5 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 dl étolaj
  • 12 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 1 csipet só

A vaníliakrémhez:

  • 2.5 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 7 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 db vaníliarúd
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

A tetejére:

  • 50 dkg idénygyümölcs
  • 8 db lapzselatin
  • 3 dl átlátszó gyümölcslé

A retró gyümölcstorta az a sütemény, amit mindenkinek elkészített már a mamája. A bolti piskóta helyett ebben a receptben házival dolgozunk, sőt Farkasinszki Ildikó maga főzi hozzá a pudingot is, amihez nem használ pudingport.

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd kivajazunk és kilisztezünk egy 23 cm-es gyümölcstortaformát.
  2. A piskótához a tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni, és ha már van tartása, több részletben hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd kemény habbá verjük.
  3. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgájákat, miközben folyamatosan tovább verjük a habot.
  4. A habhoz keverjük az olajat is.
  5. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval, majd ezt is óvatosan a tojáshabba forgatjuk egy spatulával.
  6. A masszát az előkészített formába öntjük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük a piskótát.
  7. Rácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni, majd kivesszük a formából.
  8. Amíg sül a piskóta, elkészítjük a vaníliakrémet. Ehhez a tejet felforrósítjuk egy kis lábasban.
  9. A tojássárgájákat a cukrokkal, a vaníliarúd kikapart magjaival és a keményítővel csomómentesre keverjük, majd fellazítjuk egy kevés forró tejjel, végül hozzáöntjük az maradék tejhez, és alacsony hőfokon, folyamatosan kevergetve sűrű pudinggá főzzük. Letakarjuk folpakkal, és hagyjuk kihűlni.
  10. A gyümölcsöket megtisztítjuk, ha szükséges, felaprítjuk.
  11. A kihűlt piskótát megkenjük a kihűlt krémmel, és ízlésesen kirakosgatjuk a gyümölcsökkel, majd egy órára a hűtőbe tesszük.
  12. A zseléhez a zselatinlapokat hideg vízben felpuhítjuk, közben forráspontig melegítjük a gyümölcslét, de nem szabad forralni. A felpuhult zselatinlapokból kinyomkodjuk a felesleges vizet, és a meleg gyümölcslébe tesszük őket. Addig kevergetjük, amíg a lapok teljesen feloldódnak, majd hagyjuk a keveréket langyosra hűlni.
  13. Végül óvatosan a gyümölcsök tetejére kanalazzuk, és visszatesszük a tortát a hűtőbe, míg megdermed a tetején a gyümölcszselé.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/retro-gyumolcstorta-szolovel

Megosztás: