Rigó Jancsi, ahogy mi szeretjük
fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: egyszerű | Ár: átlagos | Elkészítési idő: 40 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A kakaós piskótához:
- 10 dkg liszt
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- ½ tk szódabikarbóna
- ¼ tkl sütőpor
- ¼ tk só
- 9 dkg kefir
- 6 dkg víz
- 2,7 dkg olaj
- 1 db tojás
- 15 dkg cukor
A krémhez:
- 30 dkg étcsokoládé
- 60 dkg tejszín
- 1 csipet só
A Rigó Jancsi régi kedvencünk, igazi retró édesség, amit érdemes elkészíteni hétvégén vagy akár ünnepeken is. Csupa csokis finomság, amit imádni fog a család! Videón is mutatjuk, hogyan készül, próbáld ki te is!
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral.
- A piskótához egy tálban összekeverjük az átszitált lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és a sót.
- Egy másik tálban kézi robotgéppel kihabosítjuk a kefirt, a vizet, az olajat, a tojást és a cukrot.
- A két keveréket óvatosan összeforgatjuk, vékonyan a sütőpapírra simítjuk, és az előmelegített sütőben 7-8 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Akár hűtőbe is tehetjük egy rövid időre.)
- Közben alacsony fokozaton felverjük a jéghideg tejszínt.
- Ha kihűlt a piskóta, lehúzzuk róla a sütőpapírt, legvágjuk a széleket, és vonalzó segítségével két teljesen egyforma szélességű csíkra vágjuk.
- Az étcsokit gőz fölött megolvasztjuk. 5 dekányit ráöntünk az egyik piskótacsíkra, és egy kenőkéssel szépen elegyengetjük. Hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a csoki.
- A maradék csokoládéba belekeverjük a sót, és hagyjuk 32-35 fokosra hűlni. Ha megfelelő hőmérsékletű, hozzákeverjük a tejszínhab kb. egyharmadát, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, a maradék habot is hozzáadjuk.
- Kivesszük a hűtőből a csokival bevont piskótalapot, és forró vízbe márott, szárazra törölt késsel egyforma kockákra vágjuk.
- A másik piskótalapot egy tálcára tesszük, és megkenjük a csokikrémmel. Végül rátesszük a csokival bevont piskótakockákat. A süteményt legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.
- Tálaláskor vegyük ki a Rigó Jancsit a hűtőből, és a felvágott tető mentén szeleteljük fel a süteményt.
Videó:
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/rigo-jancsi-ahogy-mi-szeretjuk.recept/
Forrás: https://www.mindmegette.hu