Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
egy nagyobb tál,
frissen tartó fólia,
nyújtófa,
3, 4, 5 cm-es pogácsaszaggató,
olló,
egy nagyobb serpenyő,
tálca,
papír törölköző
egy kisebb szűrő
Hozzávalók:
A fánkhoz:
250 g búzaliszt (BL55)
150 ml tejföl (20%-os)
2 g porcukor
4 g fahéj (őrölt)
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
A sütéshez:
1 l étolaj
A díszítéshez
sárgabarack dzsem
porcukor
Elkészítés:
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát – asztalon gyúrni könnyebb.
Folpackba csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük.
A tésztát vékonyan lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk.
Három különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle.
A kiszúrt tésztalapokat körbe fél-egy centi mélyen bevagdossuk ollóval.
A korongok közepét megkenjük tojásfehérjével, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé.
A tésztákat középen az ujjunkkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró (170 fokos) olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt, és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket.
A kész rózsafánkokat még melegen jól leporcukrozzuk, a közepébe tett barackízzel kínáljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/