Rózsafánk

fotó: Vidék Íze

Fánkok | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • egy nagyobb tál,
  • frissen tartó fólia,
  • nyújtófa,
  • 3, 4, 5 cm-es pogácsaszaggató,
  • olló,
  • egy nagyobb serpenyő,
  • tálca,
  • papír törölköző
  • egy kisebb szűrő

Hozzávalók:

A fánkhoz:

  • 250 g búzaliszt (BL55)
  • 150 ml tejföl (20%-os)
  • 2 g porcukor
  • 4 g fahéj (őrölt)
  • 50 g vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • 1 l étolaj

A díszítéshez

  • sárgabarack dzsem
  • porcukor

RózsafánkElkészítés:

  1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
  2. Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát – asztalon gyúrni könnyebb.
  3. Folpackba csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük.
  4. A tésztát vékonyan lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk.
  5. Három különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle.
  6. A kiszúrt tésztalapokat körbe fél-egy centi mélyen bevagdossuk ollóval.
  7. A korongok közepét megkenjük tojásfehérjével, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé.
  8. A tésztákat középen az ujjunkkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.
  9. Ha mindegyiket megformáztuk, a forró (170 fokos) olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt, és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket.
  10. A kész rózsafánkokat még melegen jól leporcukrozzuk, a közepébe tett barackízzel kínáljuk.

/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze