Rózsafánk
fotó: Vidék Íze
Fánkok | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 15-30 perc | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- egy nagyobb tál,
- frissen tartó fólia,
- nyújtófa,
- 3, 4, 5 cm-es pogácsaszaggató,
- olló,
- egy nagyobb serpenyő,
- tálca,
- papír törölköző
- egy kisebb szűrő
Hozzávalók:
A fánkhoz:
- 250 g búzaliszt (BL55)
- 150 ml tejföl (20%-os)
- 2 g porcukor
- 4 g fahéj (őrölt)
- 50 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 csipet só
A sütéshez:
- 1 l étolaj
A díszítéshez
- sárgabarack dzsem
- porcukor
- Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
- Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát – asztalon gyúrni könnyebb.
- Folpackba csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük.
- A tésztát vékonyan lisztezett munkalapon kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk.
- Három különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle.
- A kiszúrt tésztalapokat körbe fél-egy centi mélyen bevagdossuk ollóval.
- A korongok közepét megkenjük tojásfehérjével, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé.
- A tésztákat középen az ujjunkkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.
- Ha mindegyiket megformáztuk, a forró (170 fokos) olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt, és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket.
- A kész rózsafánkokat még melegen jól leporcukrozzuk, a közepébe tett barackízzel kínáljuk.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2022. februári számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze