fotó: https://www.mindmegette.hu
Elkészítése: mester | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 220 perc | 4 adag
Hozzávalók:
A maracujahabhoz:
- 3 dl habtejszín
- 0,35 dl maracujapüré
- 3 dkg porcukor
A kelt tésztához:
- 6,5 dkg vaj
- 12,5 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2,5 dkg cukor
- 0,7 dkg élesztő
- 2 db tojás
A locsolósziruphoz:
- 0,5 dl maracujapüré
- 15 dkg cukor
- 1 db vaníliarúd
- 1 db lime
- 1 db csillagánizs
- 1 db fahéjrúd
- 0,7 dl rum
A tálaláshoz:
- 1 db maracuja
- 1 db lime
A rumbaba egy különleges francia sütemény. A puha kelt tészta magába szívja a rumos cukorszirupot, a koronát pedig a tejszínhab és a maracujapüré teszi fel a desszertre.
Elkészítés:
- A maracujahabhoz minden hozzávalót összekeverünk, és szitán átszűrve habszifonba töltjük. Lezárjuk, és belecsavarunk egy patront. Fektetve a hűtőszekrénybe tesszük, és legalább 3 óráig hagyjuk pihenni. Ha nincs habszifonunk, akkor a tejszínt tejfölsűrűségű habbá verjük, belekeverjük a maracujapürét és a porcukrot, majd teljesen kemény habbá verjük. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és a hűtőbe tesszük.
- A tésztához a vajat mikróban megolvasztjuk, majd lehűtjük.
- A többi hozzávalót a robotgép táljába tesszük, és kb. 15 perc alatt kidagasztjuk, míg egy rugalmas tésztát kapunk, ami elválik az edény falától. Hozzáadjuk a vajat, és további 15 percig dagasztjuk.
- A tésztát kilisztezett kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk 30 perc alatt a duplájára kelni.
- Egy nagy kuglófformát (vagy hat kicsi formát) kikenünk vajjal, beletesszük a tésztát, és további 2 órán keresztül lefedve hagyjuk kelni.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 35-41 perc alatt készre sütjük a megkelt tésztát. (A kicsiknek 30 perc is elég.) Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni a babákat.
- A locsolósziruphoz egy lábasba 2,5 dl vizet öntünk. Hozzáadjuk cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait, a lime lereszelt héját és a fűszereket, és felforraljuk Azután levesszük a tűzről a lábast, és beleöntjük a rumot is. Az egészet átöntjük egy tálba, és hagyjuk kihűlni.
- A tésztát egy magas falú tepsibe tesszük, és alaposan meglocsoljuk a sziruppal. A folyadék nagy részét be kell szívnia. Egy tálra áttesszük, és hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
- Tálaláskor a babák közepét megtöltjük a marajucahabbal, a tetejüket megszórjuk maracujamagokkal és reszelt lime-héjjal.
Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/rumbaba
Megosztás: