Rumos meggy parfé

fotó: https://www.mindmegette.hu

Elkészítése: egyszerű | Ár: megfizethető | Elkészítési idő: 210 perc | 4 adag

Hozzávalók:

  • 15 dkg meggy kimagozva (plusz néhány szem a tálaláshoz)
  • 2 dl rum
  • 1.75 dl tejszín (35%-os)
  • 2 db tojás (nagy méretű, szalmonella ellen kezelt)
  • 6 dkg porcukor
  • 5 dkg hántolt mandula

Nyáron mi másra is vágynánk jobban, mint egy üdítő, friss, hideg gyümölcsös fagylaltra. Nos, ez a rumos meggy parfé pont ezt a vágyunkat elégíti ki, aminek zsenialitása egyszerűségében rejlik. Kánikula alatt kötelezően ajánlott desszert, de az év egyéb részében is számolhatsz vele, ha egy különleges fagyiszerű desszertre vágysz.

Elkészítés:

  1. A kimagozott meggyet nagyobb darabokra vágjuk, és egy tálba téve ráöntjük a rumot. Lefedve legalább egy órát hagyjuk állni.
  2. A tejszín felét egy nyeles lábasban majdnem forrásig melegítjük. Közben a tojássárgákat a cukor felével fehéredésig habosítjuk egy kézi robotgéppel. A forró tejszínt kis adagokban a cukros tojássárgájára öntjük, miközben folyamatosan keverjük.
  3. A tejszínes-tojássárgás keveréket visszaöntjük a lábasba, és kevergetve lassú tűzön addig főzzük, míg besűrűsödik. A tűzről levéve hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A meggyet lecsepegtetjük, és a kihűlt pudinghoz adjuk. A rumot nem öntjük ki, hanem félretesszük. A mandulát durvára vágjuk, és ezt is a meggyes-tojásos masszához keverjük.
  5. Kibélelünk folpakkal egy félliteres, hosszúkás kenyérformát, úgy, hogy a fóliaszélek túllógjanak a forma peremén.
  6. Egy tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét, és egy másik tálban a megmaradt tejszínt is keményre verjük.
  7. Egy habverővel óvatosan a meggyes-mandulás krémbe forgatjuk a kétféle habot. A keveréket az előkészített formába öntjük, és két órára a fagyasztóba tesszük.
  8. Azután kivesszük a formát a fagyasztóból, átkeverjük a parfét, hogy a meggyszemek ne üljenek le a forma aljába, és visszatesszük a formát a fagyasztóba egy egész éjszakára.
  9. Tálalás előtt egy kanál porcukrot egy kis serpenyőbe teszünk a meggyes rummal együtt, és lassú tűzön addig forraljuk, míg egy nem túl sűrű szirupot kapunk. Hagyjuk kihűlni.
  10. Tálalás előtt 10 perccel kivesszük a parfét a fagyasztóból, és kifordítjuk egy deszkára. Lehúzzuk róla a fóliát, majd szeletekre vágjuk, és a sziruppal meglocsolva, valamint a friss, félbevágott meggyszemekkel díszítve tálaljuk.

 

Megjelent: https://www.mindmegette.hu/recept/rumos-meggyes-parfe

Megosztás: