Sajtkrém mousse torta

Torták | Nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • szilikonos tortaforma,
  • 2 db 16 cm-es tortakarika,
  • vaxfólia,
  • spatulák,
  • cukorhőmérő,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • botmixer,
  • kicsi szűrő,
  • aprítógép,
  • kicsi habverő,
  • elektromos habverő,
  • tortakarton,
  • transzferfólia.

 

Hozzávalók:

A sósmogyorós vajas pikóta:

  • 100 g vaj,
  • 100 g porcukor,
  • 100 g tojás,
  • 65 g liszt,
  • 35 g darált sós mogyoró
  1. A vajat a mikroban megpuhítom, hozzáadom a porcukrot és kézi habverővel kissé kihabosítom.
  2. Három részletben hozzáadom a lazán felvert egész tojásokat és tovább habosítom.
  3. Szilikon spatulával hozzáforgatom a darált mogyoróval elkevert lisztet.
  4. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire simítom és 180 fokon kb 10-12 perc alatt megsütöm.
  5. A kihűlt piskótából egy 18cm és egy 16 cm átmérőjű körlapot szúrok ki.

A sósmogyorós ropogós:

  • 45 g karamellizált fehércsoki,
  • 15 g mogyoróvaj,
  • 15 g durvára vágott sósmogyoró,
  • 15 g karamellizált ostyatörmelék.
  1. A csokoládét összeolvasztom a mogyoróvajjal, majd hozzákeverem a sósmogyorót és a karamellizált ostyatörmeléket.
  2. A ropogóst vékon rétegben elkenem a 18 cm átmérőjű piskótalapon és hűtőbe teszem.

A banánlekvár:

  • 200 g érett banán,
  • 50 g barnacukor,
  • 15 g víz,
  • 2 ek citromlé,
  • vaníliapor,
  • 2 g pektin,
  • 2 ek whisky
  1. A banánokat felkarikázom és összeforgatom a citromlével.
  2. A cukorból két evőkanálnyit félreteszek, a többit karamellizálom.
  3. A karamellre rádobom a banánkarikákat és ráöntöm a vizet. Sűrűre főzöm, közben ízesítem vaníliával, esetleg fahéjjal.
  4. A főzés végén hozzáadom a maradék cukorral kikevert pektint és még 1-2 percig forralom.
  5. A kész lekvárt a fóliával kibélelt 16 cm átmérőjű tortakarikába öntöm és teljesen kifagyasztom.

A sóskaramell mousse:

  • 150 g nádcukor,
  • 30 g méz,
  • 5 g lapzselatin,
  • 1 nagy csipet füstölt só,
  • 110+150 g habtejszín.
  1. A lapzselatint hideg vízbe áztatom.
  2. A nádcukor felét a mézzel karamellizálni kezdem. Amikor a cukor teljesen felolvadt, hozzáadom a másik felét is és tovább karamellizálom.
  3. Forrásig melegítem a 110 g tejszínt.
  4. A karamellizálódott cukrot lehúzom a tűzről és felöntöm a forró tejszínnel. Egyneműre keverem, átszűröm és elkeverem benne a beáztatott lapzselatint.
  5. Hozzákeverem a sót is, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
  6. A maradék 150 g tejszínt laza habbá verem és két részletben a karamellhez forgatom.
  7. Fóliával kibélelt 16 cm átmérőjű tortakarikába töltöm, ráfordítom a 16 cm átmérőjű tortalapot, meglocsolom egy evőkanál whiskyvel és teljesen kifagyasztom.

A sajtkrém mousse:

  • 300 g tej,
  • 70 g tojássárgája,
  • 150 g cukor,
  • vanília,
  • 18 g lapzselatin,
  • 500 g natúr sajtkrém,
  • 44 g citromlé,
  • 300 g habtejszín.
  1. A lapzselatint hideg vízbe áztatom.
  2. A tejet, a tojássárgáját és a cukrot a vaníliával sűrűre főzöm. Feloldom benne a zselatin lapokat.
  3. Egy szűrőn keresztül ráöntöm a sajtkrémre és botmixerrel egyneműre dolgozom.
  4. Hozzáadom a citromlét, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
  5. A tejszínt laza habbá verem és két részletben a sajtkrémhez forgatom.

Elkészítés:

Összeállítás:

A szilikonos tortaforma aljába teszem a ropogóssal megkent 18 cm-es tortalapot.
Ráöntök egy ½ cm-nyi sajtkrém mousse-t.
Ráteszem a kifagyott banán lekvárt, kissé belenyomkodom.
Ismét egy réteg sajtkrém mousse következik.
Erre ráfordítom (úgy, hogy a piskóta legyen alul) a sóskaramell mousse-t.
Ráöntöm a maradék sajtkrém mousse-t. Hűtőben kidermesztem.

Mangózselé:

300 g mangópüré,
8 g lapzselatin,
40 g cukor.
A mangópürét a cukorral forrásig melegítem, majd feloldom benne a beáztatott zselatin lapokat.
Ha szobahőmérsékletűre hűlt, ráöntöm a megdermedt tortára. Visszateszem a hűtőbe.

Fehércsoki köpeny:

100 g fehércsoki,
Transzfer fólia
A fehércsokiból 60 g-ot 50 fokosra olvasztok, a maradék 40 g csokit 2 részletben hozzáadva egyneművé keverem.
A transzferfóliából a torta körméretével megegyező hosszúságút vágok.
Ha 27-28 fokosra hűlt a csoki ráöntöm a fóliára és egy hajlított pengéjű kenőkéssel vékonyan elkenem.
Ha már kezd megdermedni ráteszem a torta oldalára.

Díszítés:

durvára vágott sósmogyoró,
ehető virágok,
mangószeletek.