Torták | Nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc
Eszközök
- szilikonos tortaforma,
- 2 db 16 cm-es tortakarika,
- vaxfólia,
- spatulák,
- cukorhőmérő,
- hajlított pengéjű kenőkés,
- botmixer,
- kicsi szűrő,
- aprítógép,
- kicsi habverő,
- elektromos habverő,
- tortakarton,
- transzferfólia.
Hozzávalók:
A sósmogyorós vajas pikóta:
- 100 g vaj,
- 100 g porcukor,
- 100 g tojás,
- 65 g liszt,
- 35 g darált sós mogyoró
- A vajat a mikroban megpuhítom, hozzáadom a porcukrot és kézi habverővel kissé kihabosítom.
- Három részletben hozzáadom a lazán felvert egész tojásokat és tovább habosítom.
- Szilikon spatulával hozzáforgatom a darált mogyoróval elkevert lisztet.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire simítom és 180 fokon kb 10-12 perc alatt megsütöm.
- A kihűlt piskótából egy 18cm és egy 16 cm átmérőjű körlapot szúrok ki.
A sósmogyorós ropogós:
- 45 g karamellizált fehércsoki,
- 15 g mogyoróvaj,
- 15 g durvára vágott sósmogyoró,
- 15 g karamellizált ostyatörmelék.
- A csokoládét összeolvasztom a mogyoróvajjal, majd hozzákeverem a sósmogyorót és a karamellizált ostyatörmeléket.
- A ropogóst vékon rétegben elkenem a 18 cm átmérőjű piskótalapon és hűtőbe teszem.
A banánlekvár:
- 200 g érett banán,
- 50 g barnacukor,
- 15 g víz,
- 2 ek citromlé,
- vaníliapor,
- 2 g pektin,
- 2 ek whisky
- A banánokat felkarikázom és összeforgatom a citromlével.
- A cukorból két evőkanálnyit félreteszek, a többit karamellizálom.
- A karamellre rádobom a banánkarikákat és ráöntöm a vizet. Sűrűre főzöm, közben ízesítem vaníliával, esetleg fahéjjal.
- A főzés végén hozzáadom a maradék cukorral kikevert pektint és még 1-2 percig forralom.
- A kész lekvárt a fóliával kibélelt 16 cm átmérőjű tortakarikába öntöm és teljesen kifagyasztom.
A sóskaramell mousse:
- 150 g nádcukor,
- 30 g méz,
- 5 g lapzselatin,
- 1 nagy csipet füstölt só,
- 110+150 g habtejszín.
- A lapzselatint hideg vízbe áztatom.
- A nádcukor felét a mézzel karamellizálni kezdem. Amikor a cukor teljesen felolvadt, hozzáadom a másik felét is és tovább karamellizálom.
- Forrásig melegítem a 110 g tejszínt.
- A karamellizálódott cukrot lehúzom a tűzről és felöntöm a forró tejszínnel. Egyneműre keverem, átszűröm és elkeverem benne a beáztatott lapzselatint.
- Hozzákeverem a sót is, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
- A maradék 150 g tejszínt laza habbá verem és két részletben a karamellhez forgatom.
- Fóliával kibélelt 16 cm átmérőjű tortakarikába töltöm, ráfordítom a 16 cm átmérőjű tortalapot, meglocsolom egy evőkanál whiskyvel és teljesen kifagyasztom.
A sajtkrém mousse:
- 300 g tej,
- 70 g tojássárgája,
- 150 g cukor,
- vanília,
- 18 g lapzselatin,
- 500 g natúr sajtkrém,
- 44 g citromlé,
- 300 g habtejszín.
- A lapzselatint hideg vízbe áztatom.
- A tejet, a tojássárgáját és a cukrot a vaníliával sűrűre főzöm. Feloldom benne a zselatin lapokat.
- Egy szűrőn keresztül ráöntöm a sajtkrémre és botmixerrel egyneműre dolgozom.
- Hozzáadom a citromlét, és hagyom szobahőmérsékletűre hűlni.
- A tejszínt laza habbá verem és két részletben a sajtkrémhez forgatom.
Elkészítés:
Összeállítás:
A szilikonos tortaforma aljába teszem a ropogóssal megkent 18 cm-es tortalapot.
Ráöntök egy ½ cm-nyi sajtkrém mousse-t.
Ráteszem a kifagyott banán lekvárt, kissé belenyomkodom.
Ismét egy réteg sajtkrém mousse következik.
Erre ráfordítom (úgy, hogy a piskóta legyen alul) a sóskaramell mousse-t.
Ráöntöm a maradék sajtkrém mousse-t. Hűtőben kidermesztem.
Mangózselé:
300 g mangópüré,
8 g lapzselatin,
40 g cukor.
A mangópürét a cukorral forrásig melegítem, majd feloldom benne a beáztatott zselatin lapokat.
Ha szobahőmérsékletűre hűlt, ráöntöm a megdermedt tortára. Visszateszem a hűtőbe.
Fehércsoki köpeny:
100 g fehércsoki,
Transzfer fólia
A fehércsokiból 60 g-ot 50 fokosra olvasztok, a maradék 40 g csokit 2 részletben hozzáadva egyneművé keverem.
A transzferfóliából a torta körméretével megegyező hosszúságút vágok.
Ha 27-28 fokosra hűlt a csoki ráöntöm a fóliára és egy hajlított pengéjű kenőkéssel vékonyan elkenem.
Ha már kezd megdermedni ráteszem a torta oldalára.
Díszítés:
durvára vágott sósmogyoró,
ehető virágok,
mangószeletek.