Égetett tészták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- 2 db főzőedény,
- keverőtál,
- fakanál,
- szilikon spatulák,
- konyhai robotgép krémkeverő fejjel, és habverő fejjel,
- kézi habverő
- 2 db habzsák,
- 1 db sima csővég,
- 1 db csillagcsővég,
- szilikonos sütőpapír,
- frissentartó fólia,
- recés kés
Hozzávalók 20 db-hoz:
Égetett tészta:
Hozzávalók:
- 100 g vaj,
- 100 g liszt,
- 100 g víz,
- csipet só,
- csipet cukor,
- kb. 150 g tojás (3-5 db)
Hozzávalók a sajtkrémhez:
- 150 g trappista sajt,
- 150 g füstölt sajt,
- 200 ml tejszín,
- 2 tojássárgája,
- 100 g vaj,
- só, bors, őrölt szerecsendió
Elkészítés:
- Először a krémet készítsük el, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez a hideg tejszínt öntsük egy lábasba, majd üssük bele a tojássárgákat, kézi habverővel keverjük simára. A kétféle sajtot reszeljük le. A trappista sajtból tegyünk félre 50 g-ot, a díszítéshez. A többi sajtot öntsük a tejszínes keverékbe, és lassú tűzön addig főzzük, míg be nem sűrűsödik, de nem forraljuk fel. Ha kihűlt tegyük bele a puha vajat és keverjük habosra, majd ízesítsük sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Csillagcsöves habzsákba töltjük és hűtőszekrényben teljesen kihűtjük.
- Készítsük el az égetett tésztát. Ehhez a vizet a vajjal együtt lábosba tesszük, majd addig melegítjük míg a vaj teljesen felolvad benne. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a lisztet, a sót, a cukrot, majd nagy lángon keverjük további 1-2 percig. Akkor jó, ha egy labdává áll össze és pattogó hangokat ad, az edényen pedig vékony filmréteg képződik. Ekkor lehúzzuk a tűzről és pár percig hűlni hagyjuk.
- Ezalatt a sütőt 200 fokra előmelegítjük, egy sütőlemezre pedig sütőpapírt teszünk. Amikor a tészta már langyosra hűlt, robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat, amíg egy ragacsos, nyúlós masszát nem kapunk. Ha ennél keményebb, tegyünk hozzá még egy kevés felvert tojást. Sima csöves habzsákba töltjük és kisebb diónyi gombócokat nyomunk ki a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól két cm távolságra, mert sülés közben jócskán meg fognak nőni.
- Légkeveréses sütőben 15 percig sütjük, majd a hőfokot 150 fokra csökkentjük és további 20 percig sütjük. A sütőt elzárjuk, a sütő ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal és további 10 percig hagyjuk bent a fánkokat.
- Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd levágjuk a fánkocskák tetejét és megtöltjük őket a sajtkrémmel.