Grillben készült | Könnyű
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- 2 keverő tál,
- késes betétű aprítógép,
- öntöttvas pite forma,
- szilikonspatulák,
- szilikonos sütőpapír,
- öntöttvas szószos edény
Hozzávalók:
- 40 g bükkfa chips a füstöléshez,
A sütemény alapjához:
- 30 g makadámdió, (sima dióval is jó)
- 100g zabkeksz,
- 20 g cukor,
- 2 g fahéj,
- 30 g vaj (szobahőmérsékletű),
- 50 ml tojássárgája
A sajtmasszához:
- 350 g krémsajt,
- 90 g mascarpone,
- 90 g vaníliás cukor,
- 15 g étkezési keményítő
- 1 bio narancs reszelt héja,
- 50 ml tojássárgája
Az öntethez:
- 150 g áfonya (friss, vagy fagyasztott)
- 30 g cukor,
- 50 ml narancslé,
- 5 g étkezési keményítő
Elkészítés:
- A bükkfa chipset vízben puhítjuk.
- A grillt indirekt hőn 180-200 fokra hevítjük.
- Egy kb 1 literes alutálcát dupla rétegű sütőpapírral kibélelünk, hogy a papír túllógjon a tálca szélein.
- A süteményalaphoz minden hozzávalót összekeverünk, amíg egy morzsás masszát kapunk.
- A krémsajt masszához az összes hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük úgy, hogy a tojássárgáját több részletben adagoljuk hozzá.
- A süteményalap masszát elosztjuk és kissé bele is nyomkodjuk az alutálcába.
- A krémsajtmasszát ráterítjük és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
- A sajttortát indirekt zónában helyezzük a grillbe, lezárjuk a sütő tetejét és 30 percig grillezzük.
- Ezután felnyitjuk a tetőt és a fachipset a parázs tetején elosztjuk. Újra bezárjuk a fedelet, a levegőztető nyílásokat félig lezárjuk és további 8-10 percig füstöljük a grillben.
- A süteményt kivesszük a grillből és kissé hűlni hagyjuk.
- Az öntethez az áfonyát megmossuk, vagy felengedjük. A cukrot egy kis edényben világos barnára karamellizáljuk. A narancslét ráöntjük, hozzáadjuk az áfonyát, felfőzzük és 5 percig gyöngyöztetjük. A keményítőt egy kevés hideg vízben feloldjuk, hozzáadjuk az áfonyához, felfőzzük és besűrítjük. Kissé lehűtjük, ha akarjuk át is passzírozhatjuk.
- A tálaláshoz a tortát a felső sütőpapírral kiemeljük az alutálcából. Egy vágódeszkán feldaraboljuk és az öntettel tálaljuk.