Sajttorta bükkfafüstben

Grillben készült | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • 2 keverő tál,
  • késes betétű aprítógép,
  • öntöttvas pite forma,
  • szilikonspatulák,
  • szilikonos sütőpapír,
  • öntöttvas szószos edény

 

Hozzávalók:

  • 40 g bükkfa chips a füstöléshez,

A sütemény alapjához:

  • 30 g makadámdió, (sima dióval is jó)
  • 100g zabkeksz,
  • 20 g cukor,
  • 2 g fahéj,
  • 30 g vaj (szobahőmérsékletű),
  • 50 ml tojássárgája

A sajtmasszához:

  • 350 g krémsajt,
  • 90 g mascarpone,
  • 90 g vaníliás cukor,
  • 15 g étkezési keményítő
  • 1 bio narancs reszelt héja,
  • 50 ml tojássárgája

Az öntethez:

  • 150 g áfonya (friss, vagy fagyasztott)
  • 30 g cukor,
  • 50 ml narancslé,
  • 5 g étkezési keményítő

Elkészítés:

  1. A bükkfa chipset vízben puhítjuk.
  2. A grillt indirekt hőn 180-200 fokra hevítjük.
  3. Egy kb 1 literes alutálcát dupla rétegű sütőpapírral kibélelünk, hogy a papír túllógjon a tálca szélein.
  4. A süteményalaphoz minden hozzávalót összekeverünk, amíg egy morzsás masszát kapunk.
  5. A krémsajt masszához az összes hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük úgy, hogy a tojássárgáját több részletben adagoljuk hozzá.
  6. A süteményalap masszát elosztjuk és kissé bele is nyomkodjuk az alutálcába.
  7. A krémsajtmasszát ráterítjük és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
  8. A sajttortát indirekt zónában helyezzük a grillbe, lezárjuk a sütő tetejét és 30 percig grillezzük.
  9. Ezután felnyitjuk a tetőt és a fachipset a parázs tetején elosztjuk. Újra bezárjuk a fedelet, a levegőztető nyílásokat félig lezárjuk és további 8-10 percig füstöljük a grillben.
  10. A süteményt kivesszük a grillből és kissé hűlni hagyjuk.
  11. Az öntethez az áfonyát megmossuk, vagy felengedjük. A cukrot egy kis edényben világos barnára karamellizáljuk. A narancslét ráöntjük, hozzáadjuk az áfonyát, felfőzzük és 5 percig gyöngyöztetjük. A keményítőt egy kevés hideg vízben feloldjuk, hozzáadjuk az áfonyához, felfőzzük és besűrítjük. Kissé lehűtjük, ha akarjuk át is passzírozhatjuk.
  12. A tálaláshoz a tortát a felső sütőpapírral kiemeljük az alutálcából. Egy vágódeszkán feldaraboljuk és az öntettel tálaljuk.