Sajttorta lime-mal és zöldalmával

Torták | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 60 perc | Elkészítési idő: 65 perc

Hűtési idő: 5 óra

Eszközök

  • keverő tálak,
  • 16×16 cm-es szögletes sütőkeret,
  • gyümölcscentrifuga,
  • citrus facsaró,
  • citrus reszelő
  • szilikon lap,
  • cukorhőmérő,
  • szita,
  • fazék,
  • botmixer

 

Hozzávalók:

A kekszalaphoz:

  • 200 g vajas keksz,
  • 100 g vaj,
  • 1 csipet só

A sajtkrémhez:

  • 300 g krémsajt,
  • 80 g tejföl,
  • 60 g porcukor,
  • 20 g étkezési keményítő,
  • 1 tojás+1 tojássárgája,
  • 1 lime reszelt héja

Az almazseléhez:

  • 200 ml szűrt almalé,
  • ½ lime,
  • zöld ételfesték ízlés szerint,
  • 2 lap zselatin

A lime-os opalinokhoz:

  • 90 g fondant,
  • 50 g glükóz,
  • 1 lime reszelt héja

A tálaláshoz:

  • 1 zöld alma,
  • 1 lime leve

Elkészítés:

Sajttorta lime-mal és zöldalmával - Grill-ÁzsA keksz alap:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajas kekszet daráljuk egy aprítógépben finomra, vagy mozsárral törjük össze.
  2. A vajat olvasszuk fel és keverjük össze egy tálban a kekszmorzsával és a sóval.
  3. A sütőkeret alját szorosan tekerjük be sütőpapírral.
  4. A masszát jól nyomkodjuk bele a formába, és 10 percre tegyük az előmelegített sütőbe.
  5. Hagyjuk lehűlni.

A sajtkrémhez:

  1. A sütőt melegítsük elő 120 fokra.
  2. A krémsajtot, a tejfölt, a porcukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojást és a tojássárgáját, majd keverjük sima krémmé. Keverjük hozzá a reszelt lime héjat is.
  3. A masszát öntsük a sütőformába, és tegyük az előmelegített sütőbe.
  4. Süssük 45-50 percig. A sajtkrém ekkor még kissé lágy marad, ne ijedjünk meg.
  5. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 3 órára tegyük a hűtőbe.

Az alma zseléhez:

  1. A lapzselatinokat áztassuk jéghideg vízbe.
  2. Facsarjuk ki a lime levét, keverjük össze a szűrt almalével, és ízlés szerint színezzük zöld ételfestékkel.
  3. A keveréket forraljuk fel egy fazékban.
  4. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a kinyomkodott felpuhult zselatin lapokat.
  5. Ha langyosra hűlt, öntsük a hideg sajtkrémre.
  6. Legalább 2 órára tegyük vissza a hűtőbe, hogy a zselé megszilárduljon.

A lime-os opalinokhoz:

  1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
  2. A fondant és a glükózt egy lábasban 160 fokig hevítjük.
  3. A keveréket egy szilikon lapra öntjük és kihűtjük.
  4. A cukorlapot apróra törjük, majd botmixerrel összedaráljuk.
  5. Ezt a port egy finom szitán a szilikon lapra szitáljuk és összekeverjük a reszelt lime héjjal és 2-3 percre az előmelegített sütőbe tesszük, hogy a por folyékonnyá váljon.
  6. Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leválasztjuk a szilikon lapról.

Tálalás:

  1. Az almát vékony csíkokra vágjuk, megöntözzük a lime lével és a lime-os opalionokkal dekorálva a sajttorta tetejére helyezzük.