Torták | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 60 perc | Elkészítési idő: 65 perc
Hűtési idő: 5 óra
Eszközök
- keverő tálak,
- 16×16 cm-es szögletes sütőkeret,
- gyümölcscentrifuga,
- citrus facsaró,
- citrus reszelő
- szilikon lap,
- cukorhőmérő,
- szita,
- fazék,
- botmixer
Hozzávalók:
A kekszalaphoz:
- 200 g vajas keksz,
- 100 g vaj,
- 1 csipet só
A sajtkrémhez:
- 300 g krémsajt,
- 80 g tejföl,
- 60 g porcukor,
- 20 g étkezési keményítő,
- 1 tojás+1 tojássárgája,
- 1 lime reszelt héja
Az almazseléhez:
- 200 ml szűrt almalé,
- ½ lime,
- zöld ételfesték ízlés szerint,
- 2 lap zselatin
A lime-os opalinokhoz:
- 90 g fondant,
- 50 g glükóz,
- 1 lime reszelt héja
A tálaláshoz:
- 1 zöld alma,
- 1 lime leve
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajas kekszet daráljuk egy aprítógépben finomra, vagy mozsárral törjük össze.
- A vajat olvasszuk fel és keverjük össze egy tálban a kekszmorzsával és a sóval.
- A sütőkeret alját szorosan tekerjük be sütőpapírral.
- A masszát jól nyomkodjuk bele a formába, és 10 percre tegyük az előmelegített sütőbe.
- Hagyjuk lehűlni.
A sajtkrémhez:
- A sütőt melegítsük elő 120 fokra.
- A krémsajtot, a tejfölt, a porcukrot és az étkezési keményítőt keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojást és a tojássárgáját, majd keverjük sima krémmé. Keverjük hozzá a reszelt lime héjat is.
- A masszát öntsük a sütőformába, és tegyük az előmelegített sütőbe.
- Süssük 45-50 percig. A sajtkrém ekkor még kissé lágy marad, ne ijedjünk meg.
- Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd legalább 3 órára tegyük a hűtőbe.
Az alma zseléhez:
- A lapzselatinokat áztassuk jéghideg vízbe.
- Facsarjuk ki a lime levét, keverjük össze a szűrt almalével, és ízlés szerint színezzük zöld ételfestékkel.
- A keveréket forraljuk fel egy fazékban.
- Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a kinyomkodott felpuhult zselatin lapokat.
- Ha langyosra hűlt, öntsük a hideg sajtkrémre.
- Legalább 2 órára tegyük vissza a hűtőbe, hogy a zselé megszilárduljon.
A lime-os opalinokhoz:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- A fondant és a glükózt egy lábasban 160 fokig hevítjük.
- A keveréket egy szilikon lapra öntjük és kihűtjük.
- A cukorlapot apróra törjük, majd botmixerrel összedaráljuk.
- Ezt a port egy finom szitán a szilikon lapra szitáljuk és összekeverjük a reszelt lime héjjal és 2-3 percre az előmelegített sütőbe tesszük, hogy a por folyékonnyá váljon.
- Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan leválasztjuk a szilikon lapról.
Tálalás:
- Az almát vékony csíkokra vágjuk, megöntözzük a lime lével és a lime-os opalionokkal dekorálva a sajttorta tetejére helyezzük.