Sárgabarackos sajttorta

fotó: Vidék Íze

Torták | Elkészítése közepesen nehéz

Előkészítési idő: 5 óra | Elkészítési idő: 25 perc

Eszközök

  • 26 cm-es kapcsos tortaforma,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatula,
  • kézi habverő,
  • kézi robotgép,
  • vax fólia, vagy szilikonos sütőpapír,
  • hosszú pengéjű recés tortavágó kés,
  • mozsár,
  • evőkanál,

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 75 g finomliszt,
  • 25 g kukoricaliszt,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 3 tojás,
  • 100 g kristálycukor

A sajtkrémhez:

  • 1 csipet só,
  • 1 teáskanál szárított levendula,
  • 120 g porcukor + 2 evőkanál,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 500 g felezett sárgabarack,
  • 8 lapzselatin,
  • 750 g mascarpone,
  • 300 ml tejszín (35%),
  • porcukor

 

Elkészítés:

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 175 fokra. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral.
  2. A lisztet, a kukoricalisztet és a sütőport szitáljuk egy tálba és keverjük össze alaposan.
  3. A tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét egy csipet sóval és az összes kristálycukorral verjük laza habbá. A tojások sárgáját is habosítsuk fehéredésig, majd forgassuk a felvert, cukros tojásfehérjébe, majd szórjuk rá és óvatosan forgassuk bele a lisztkeveréket is.
  4. A masszát öntsük a kapcsos tortaformába, és kb. 25 perc alatt süssük aranybarnára. Rácson hagyjuk kihűlni,
  5. A tortaformát mossuk el, oldalát béleljük ki vax fóliával, vagy a sütőforma oldal magasságával egyenlő szélességű csíkra vágott sütőpapírral.
  6. A tortalapot vágjuk lapjában ketté. Az alsó lapot tegyük a tortaforma aljába.
  7. A barackokat felezzük el, és magozzuk ki.
  8. A zselatinlapokat áztassuk hideg vízbe.
  9. A szárított levendulát keverjük el a porcukorral, és egy mozsárban, vagy kanál hátuljával kissé morzsoljuk is el, hogy a levendula illóolaját átvegye a porcukor.
  10. A mascarponét keverjük simára a levendulás porcukorral és a vaníliás cukorral.
  11. A tejszínt verjük kemény habbá.
  12. A zselatint nyomkodjuk ki, mikróban melegítsük folyósra, de vigyázzunk, nem szabad felforralni. Egy kevés felvert tejszínhabbal lazítsuk, majd ismét melegítsük fel. Megint tegyünk hozzá egy kevés tejszínhabot (hőkiegyenlítés). Majd folyamatosan verve csorgassuk lassan a zselatinos tejszínt a többi tejszínhabhoz.
  13. A zselatinos tejszín habot óvatosan forgassuk bele a cukros mascarponéba.
  14. A krém egyharmadát tegyük a tortaformában lévő piskótalapra és egyengessük el.
  15. A felezett sárgabarackokat a domború oldalukkal felfelé nyomkodjuk a krémbe közel egymáshoz. Kezdjük a külső szélen, majd töltsük meg a középen lévő helyet is.
  16. A maradék sajtkrémet öntsük a barackok tetejére és simítsuk el.
  17. Helyezzük a másik piskótalapot a mascarpone krémre, és legalább 4 órára tegyük a tortát a hűtőbe.
  18. Tálalás előtt vegyük le a tortaformát, óvatosan húzzuk le a vaxfóliát/sütőpapírt

Porcukorral hintsük meg a torta tetejét, díszítsük néhány sárgabarack gerezddel.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze