Sárgadinnye mousse torta
fotó: Vidék Íze
Torták | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 8 óra | Sütési idő: 15 perc
Eszközök
- 12 cm-es tortakarika,
- szilikonos sütőpapír,
- kézi robotgép,
- szita,
- spatulák,
- keverőtálak,
- kés,
- dinnyevájó,
- folpack,
- nyeles lábas,
- botmixer,
- kézi habverő,
- folpack,
- tortafólia,
- rács
Hozzávalók egy 16 cm átmérőjű tortához:
A piskótához:
- 1 tojás,
- 30 g cukor,
- 30 g liszt
A sárgadinnye mousse-hoz:
- 1 zöld és egy sárga bélű sárgadinnye,
- 45 g tojássárgája,
- 35 g cukor,
- 2 g vanília kivonat,
- 185 g forró tej,
- 10 g lapzselatin,
- 185 g habtejszín,
- pár csepp zöld ételfesték,
A díszítéshez:
- menta levelek
- Először a piskótát készítsük el. Ehhez egy 12 cm-es tortakarika alját csomagoljuk be szilikonos sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
- A tojást kézi robotgéppel habosítsuk ki fehéredésig a cukorral együtt. Szitáljuk bele a lisztet és óvatosan, széles mozdulatokkal keverjük össze.
- Öntsük a masszát az előkészített tortaformába és tegyük az előmelegített sütőbe. 10-15 perc alatt süssük meg a piskótát, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- A két sárgadinnyét vágjuk félbe, kaparjuk ki belőlük a magokat. Egy dinnyevájóval vágjunk 20 db kis gömböt a dinnyék húsából, folpackkal letakarva tegyük hűtőbe.
- A többi dinnyehúst vágjuk kis kockákra, és tegyük félre.
- A lapzselatint áztassuk jéghideg vízbe.
- A tojássárgáját tegyük egy tálba és kézi habverővel lazítsuk fel egy kicsit.
- Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliakivonatot, és ezzel is habosítsuk tovább. Folyamatos keverés közben öntsük hozzá a forró tejet és keverjük el alaposan.
- Öntsük a tojásos, tejes keveréket egy kis nyeles lábasba, és alacsony fokozaton addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.
- Vegyük ki a lapzselatinokat a vízből, csavarjuk ki és tegyük a forró tojásos krémbe, keverjük el alaposan, majd hagyjuk langyosra hűlni.
- A tajszínhabot verjük tejföl sűrűségű habbá.
- A dinnyekockákból 225 g-ot pürésítsünk össze botmixerrel, és keverjük a langyosra hűlt tojásos krémhez.
- Adjuk a dinnyekrémhez a tejszínhabot és óvatosan forgassuk bele, hogy egy laza mousse-t kapjunk.
- Készítsünk elő egy 16 cm-es tortakarikát, szorosan csomagoljuk be az alját folpackkal, az oldalát borítsuk be tortafóliával, és tegyük egy tálcára, vagy kisebb tepsire.
- Vegyük ki a piskótát a formából, húzzuk le róla a sütőpapírt és tegyük az előkészített tortaforma aljába.
- Öntsük a dinnye mousse negyedét a piskótalapra, majd tegyük a formát egy órára hűtőbe.
- Ha letelt a hűtési idő öntsük a maradék mousse 2/3-át a formába és szórjuk a közepébe a dinnye kockákat, majd tegyük vissza a formát 2 órára a hűtőbe.
- A maradék mousse-hoz adjunk pár csepp zöld ételfestéket és keverjük össze, hogy szép egyenletes színe legyen.
- Öntsük a zöld mousse-t a megdermedt tortára és újabb 4-5 órára tegyük hűtőbe.
- Ha megdermedt a tortánk vegyük le róla a tortakarikát és díszítsük a tetejét a dinnyegömböcskékkel és mentalevelekkel.
- Tálaláskor húzzuk le a torta oldaláról a fóliát és szeleteljük.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. júniusi számában
fotó: Nagy András Péter/
Forrás és fotó: Vidék íze