Sokmagvas formakenyér

Grillben készült | Közepesen nehéz

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • egy nagy tál,
  • egy kisebb serpenyő,
  • dagasztógép,
  • kelesztőtál,
  • öntöttvas hosszúkás sütőforma
  • egy recés kés,
  • egy kanál
  • egy alu tálka

 

Hozzávalók:

Egy 8 x 11 x 20 cm-es öntöttvas, vagy teflonos kenyérsütő formához 

  • 2 evőkanál magkeverék (len-, napraforgó-, szezám- és tökmag),
  • 1 evőkanál pehelymix keverék (zab-, rozs-, tönköly- búzapehely),
  • 50 g Bl 80-as kenyérliszt,
  • 75 g teljes kiőrlésű rozsliszt,
  • 50 g világos rozsliszt,
  • 75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
  • fél teáskanál búzasikér,
  • 1 teáskanál só,
  • 125 g rozskovász,
  • 1 evőkanál olaj,
  • 175 ml hideg víz,

Elkészítés:

  1. A magokat és a pelyheket egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk. A liszteket, a sót és a sikért egy tálba mérjük, majd alaposan összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a kovászt, beleöntjük az olajat és a vizet.
  2. Géppel, vagy kézzel dagasztani kezdjük. A dagasztás utolsó 2-3 percében hozzáadjuk a megpirított pehely- és magkeveréke, amiből előtte félreteszünk egy evőkanálnyit. Ha a tészta túl kemény, adunk még hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos és lágy, akkor beledolgozunk még 1-2 evőkanál kenyérlisztet. Ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, áttesszük egy nagy tálba és 1 órán át érleljük, kelesztjük.
  3. A gyúródeszkát/munkafelületet vékonyan meghintjük liszttel és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk, és gyengéden, de határozottan átgyúrjuk, aztán gömbölyítjük. Finoman alálisztezünk, majd ráborítjuk a tálat és még 15 percig pihentetjük.
  4. Amíg a tészta kel sütőpapírral kibéleljük a kenyérsütő formát.
  5. A megkelt tésztát kb 2 cm vastagra lapogatjuk a kezünkkel 2 cm vastagra lapogatjuk, majd a két oldalát a közepéig behajtjuk. Felülről lefelé haladva szorosan feltekerjük, mint a bejglit, és beletesszük az előkészített formába. Konyharuhával letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  6. Ezalatt a grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és a rács alá beteszünk egy alutálkát. 220 fokig melegítjük a sütőt.
  7. A megkelt tésztát éles pengével hosszában 4 mm mélyen bevágjuk, kenőecsettel lekenjük egy kis vízzel és megszórjuk a félretett pehely- és magkeverékkel. Ezután lepermetezzük egy kis vízzel.
  8. A grillsütőbe bekészített alutálkába 1 dl forró vizet öntünk, majd betesszük a kenyeret és gyorsan lecsukjuk a sütő fedelét. 20 perc után mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra és további 30 percig sütjük a kenyeret. Ha megsült rácsra tesszük hűlni és újra lepermetezzük egy kevés vízzel.