Grillben készült | Közepesen nehéz
Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- egy nagy tál,
- egy kisebb serpenyő,
- dagasztógép,
- kelesztőtál,
- öntöttvas hosszúkás sütőforma
- egy recés kés,
- egy kanál
- egy alu tálka
Hozzávalók:
Egy 8 x 11 x 20 cm-es öntöttvas, vagy teflonos kenyérsütő formához
- 2 evőkanál magkeverék (len-, napraforgó-, szezám- és tökmag),
- 1 evőkanál pehelymix keverék (zab-, rozs-, tönköly- búzapehely),
- 50 g Bl 80-as kenyérliszt,
- 75 g teljes kiőrlésű rozsliszt,
- 50 g világos rozsliszt,
- 75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
- fél teáskanál búzasikér,
- 1 teáskanál só,
- 125 g rozskovász,
- 1 evőkanál olaj,
- 175 ml hideg víz,
Elkészítés:
- A magokat és a pelyheket egy száraz serpenyőben 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk. A liszteket, a sót és a sikért egy tálba mérjük, majd alaposan összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a kovászt, beleöntjük az olajat és a vizet.
- Géppel, vagy kézzel dagasztani kezdjük. A dagasztás utolsó 2-3 percében hozzáadjuk a megpirított pehely- és magkeveréke, amiből előtte félreteszünk egy evőkanálnyit. Ha a tészta túl kemény, adunk még hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos és lágy, akkor beledolgozunk még 1-2 evőkanál kenyérlisztet. Ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, áttesszük egy nagy tálba és 1 órán át érleljük, kelesztjük.
- A gyúródeszkát/munkafelületet vékonyan meghintjük liszttel és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk, és gyengéden, de határozottan átgyúrjuk, aztán gömbölyítjük. Finoman alálisztezünk, majd ráborítjuk a tálat és még 15 percig pihentetjük.
- Amíg a tészta kel sütőpapírral kibéleljük a kenyérsütő formát.
- A megkelt tésztát kb 2 cm vastagra lapogatjuk a kezünkkel 2 cm vastagra lapogatjuk, majd a két oldalát a közepéig behajtjuk. Felülről lefelé haladva szorosan feltekerjük, mint a bejglit, és beletesszük az előkészített formába. Konyharuhával letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Ezalatt a grillsütőt indirekt sütésre rendezzük be és a rács alá beteszünk egy alutálkát. 220 fokig melegítjük a sütőt.
- A megkelt tésztát éles pengével hosszában 4 mm mélyen bevágjuk, kenőecsettel lekenjük egy kis vízzel és megszórjuk a félretett pehely- és magkeverékkel. Ezután lepermetezzük egy kis vízzel.
- A grillsütőbe bekészített alutálkába 1 dl forró vizet öntünk, majd betesszük a kenyeret és gyorsan lecsukjuk a sütő fedelét. 20 perc után mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra és további 30 percig sütjük a kenyeret. Ha megsült rácsra tesszük hűlni és újra lepermetezzük egy kevés vízzel.