Sós karamellás, kesudiós sajttorta

Grillben készült | Könnyű

Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc

Eszközök

  • aprítógép,
  • keverőtál,
  • folpack,
  • tepsi,
  • kekszkiszúró,
  • nyújtófa,
  • citrusreszelő,
  • szilikon spatula,
  • botmixer,
  • szűrő,
  • 18 cm-es kapcsos tortaforma,
  • serpenyő

 

Hozzávalók 40 db-hoz:

egy 18 cm-es tortakarikához:

A kesus omlós kekszhez:

  • 100 g liszt
  • 75 g hideg vaj
  • 35 g pörkölt, sós kesudió finomra darálva
  • 20 g porcukor átszitálva
  • 1 tojássárga,
  • egy csipet füstölt Maldon só.

A kekszes alaphoz:

  • 120 g kesus omlós keksz
  • 30 g makadám dió durvára törve
  • 55 g olvasztott vaj

A sajtkrémes részhez:

  • 400 g sajtkrém (pl. Philadelphia, de Lidl saját márkás is tökéletes)
  • 80 g nádcukor
  • 1 ek. liszt
  • egy rúd vanília magjai
  • 1 bionarancs héja (elhagyható)
  • 50 g tejföl
  • 2 tojás

A sós karamellszószhoz:

  • – 150 g cukor
  • – 100 g habtejszín
  • – 30 g méz
  • – 45 g vaj
  • – egy nagy csipet füstölt Maldon só.

Elkészítés:

  1. Sós karamellás, kesudiós sajttorta - Grill-ÁzsA kekszhez a lisztet, a darált kesudiót, a porcukrot a kockákra vágott hideg vajjal összemorzsolom. Hozzáadom a tojássárgát is, és összeállítom a tésztát. A kész omlós tésztát folpackba csomagolva hűtőbe teszem egy órára.
  2. A grillsütőt indirekt sütésre rendezem be, és 180 fokra melegítem elő.
  3. A tésztát lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagra nyújtom, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatom. A kiszaggatott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, meghintem egy kevés füstölt Maldon sóval, majd a 180 fokra előmelegített grillben kb. 7 perc alatt megsütöm: akkor jó, amikor épphogy elkezdene a kekszek széle színesedni. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni a kekszeket.
  4. Lejjebb zárom a grillsütőt és megvárom míg 165 fokra hűl a hőmérséklete.
  5. A kekszes alaphoz az omlós kekszet mozsárban vagy aprítógépben morzsásra töröm. Az olvasztott vajat összekeverem a kekszmorzsával és a durvára vágott makadám dióval, majd elegyengetem egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában. 165 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd hagyom kicsit hűlni.
  6. A sajtos részhez az összes hozzávalót összedolgozom egy botmixer segítségével. A krémet a kekszes alapra öntöm, és 165 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm. Én addig szoktam sütni, míg egy-két pici barna pötty meg nem jelenik a sajtos rétegen. Ekkor kiveszem a sütőből, majd egy éjszakán keresztül hűtőben hűtöm.
  7. A sós karamellszószhoz érdemes mindent előkészíteni kimérve, mert gyorsan kell majd dolgozni. A cukrot elkezdem karamellizálni, miközben a tejszínt forrásig melegítem. A cukrot egészen sötét borostyánszínűre karamellizálom, majd lehúzom a tűzről, és belekeverem a mézet, majd a forró habtejszínt is. Vigyázat, kicsit fel fog habozni! Végül belekeverem a vajat és a sót is.

A karamellkrémet ráönthetjük a tortára, vagy tálalhatjuk külön, öntetként is a szeletekhez.