Grillben készült | Könnyű
Előkészítési idő: 30-90 perc | Elkészítési idő: 30-60 perc
Eszközök
- aprítógép,
- keverőtál,
- folpack,
- tepsi,
- kekszkiszúró,
- nyújtófa,
- citrusreszelő,
- szilikon spatula,
- botmixer,
- szűrő,
- 18 cm-es kapcsos tortaforma,
- serpenyő
Hozzávalók 40 db-hoz:
egy 18 cm-es tortakarikához:
A kesus omlós kekszhez:
- 100 g liszt
- 75 g hideg vaj
- 35 g pörkölt, sós kesudió finomra darálva
- 20 g porcukor átszitálva
- 1 tojássárga,
- egy csipet füstölt Maldon só.
A kekszes alaphoz:
- 120 g kesus omlós keksz
- 30 g makadám dió durvára törve
- 55 g olvasztott vaj
A sajtkrémes részhez:
- 400 g sajtkrém (pl. Philadelphia, de Lidl saját márkás is tökéletes)
- 80 g nádcukor
- 1 ek. liszt
- egy rúd vanília magjai
- 1 bionarancs héja (elhagyható)
- 50 g tejföl
- 2 tojás
A sós karamellszószhoz:
- – 150 g cukor
- – 100 g habtejszín
- – 30 g méz
- – 45 g vaj
- – egy nagy csipet füstölt Maldon só.
Elkészítés:
A kekszhez a lisztet, a darált kesudiót, a porcukrot a kockákra vágott hideg vajjal összemorzsolom. Hozzáadom a tojássárgát is, és összeállítom a tésztát. A kész omlós tésztát folpackba csomagolva hűtőbe teszem egy órára.
- A grillsütőt indirekt sütésre rendezem be, és 180 fokra melegítem elő.
- A tésztát lisztezett felületen kb. 3-5 mm vastagra nyújtom, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatom. A kiszaggatott kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, meghintem egy kevés füstölt Maldon sóval, majd a 180 fokra előmelegített grillben kb. 7 perc alatt megsütöm: akkor jó, amikor épphogy elkezdene a kekszek széle színesedni. Hagyom szobahőmérsékletűre hűlni a kekszeket.
- Lejjebb zárom a grillsütőt és megvárom míg 165 fokra hűl a hőmérséklete.
- A kekszes alaphoz az omlós kekszet mozsárban vagy aprítógépben morzsásra töröm. Az olvasztott vajat összekeverem a kekszmorzsával és a durvára vágott makadám dióval, majd elegyengetem egy 18 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában. 165 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd hagyom kicsit hűlni.
- A sajtos részhez az összes hozzávalót összedolgozom egy botmixer segítségével. A krémet a kekszes alapra öntöm, és 165 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütöm. Én addig szoktam sütni, míg egy-két pici barna pötty meg nem jelenik a sajtos rétegen. Ekkor kiveszem a sütőből, majd egy éjszakán keresztül hűtőben hűtöm.
- A sós karamellszószhoz érdemes mindent előkészíteni kimérve, mert gyorsan kell majd dolgozni. A cukrot elkezdem karamellizálni, miközben a tejszínt forrásig melegítem. A cukrot egészen sötét borostyánszínűre karamellizálom, majd lehúzom a tűzről, és belekeverem a mézet, majd a forró habtejszínt is. Vigyázat, kicsit fel fog habozni! Végül belekeverem a vajat és a sót is.
A karamellkrémet ráönthetjük a tortára, vagy tálalhatjuk külön, öntetként is a szeletekhez.