Sós Karamellás soklapos torta

fotó: Vidék Íze

Torták | Elkészítése közepesen nehéz | Előkészítési idő: 4 óra | Elkészítési (sütési) idő: 10 perc

Eszközök

  • két tepsi,
  • szilikonos sütőpapír,
  • keverőtálak,
  • szilikon spatulák,
  • 16 cm-es tortakarika,
  • nyújtófa,
  • serpenyő,
  • nyeles lábaska/gyorsforraló,
  • kézi habverő,
  • hajlított pengéjű kenőkés,
  • vágódeszka

Hozzávalók egy 16 cm-es tortához:

A  tésztához:

  • 500 g liszt,
  • 80 g vaj,
  • 100 g porcukor,
  • 2 dl tej,
  • 15 g szalálkáli,

A krémhez:

  • 450 g cukor,
  • 1 liter tej,
  • 2 dl víz,
  • 220 g liszt,
  • egy teáskanál só
  • 450 g vaj,

A karamell öntethez:

  • 100 g cukor,
  • 30 g puha vaj,
  • 0, 7 dl tejszín,
  • egy nagy csipet só

A díszítéshez:

  • 1 evőkanálnyi sós mogyoró

 

Sós Karamellás soklapos tortaElkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
  2. Készítsünk elő két tepsit.
  3. A lisztet a porcukorral és a vajjal gyúrjuk össze, majd adjuk hozzá a tejet is, amiben előzőleg feloldottuk a szalálkálit.
  4. A tésztát osszuk 8 egyenlő részre, formáljunk belőle gombócokat.
  5. Mindegyik gombócot nyújtsuk ki vékony körlappá két szilikonos sütőpapír között. Húzzuk rá a tésztalapot a papír segítségével az egyik tepsi hátuljára, vegyük le a felső sütőpapírt, toljuk a tepsit a sütőbe, és süssük szép arany színűre a tésztalapot. Akkor jó, ha a széle már elkezd barnulni.
  6. Míg sül az egyik lap, nyújtsuk ki a következőt ugyanígy, és azt is húzzuk a másik tepsi hátuljára, így járjunk el sorban minden tésztagombóccal.
  7. Vegyük ki a kisült lapot a sütőből és még melegen szúrjuk ki egy torta karikával, így egyforma tortalapjaink lesznek.
  8. Ha kisültek a tortalapok, készítsük el a krémet. Ehhez a cukrot olvasszuk meg egy nagy serpenyőben, míg szép borostyánszínű lesz.
  9. A tejet forraljuk össze a vízzel, és vegyünk ki belőle 2 dl-t, amit keverjünk csomómentesre a liszttel.
  10. A megkaramellizálódott cukorra öntsük rá a forró vizes tejet és folyamatosan kevergessük míg az összes karamellizálódott cukor felolvad. Ekkor adjuk hozzá a lisztes keveréket és ezzel is forraljuk fel.
  11. Adjuk hozzá a vajatés a sót is, majd várjuk meg míg langyosra hűl, és besűrűsödik.
  12. A karamell krémmel töltsük meg a tésztalapokat.
  13. Egy adagnyi krémet tegyünk félre, a torta tetejére tegyünk sütőpapírt és súlyozzuk le egy vágódeszkával, tegyük egy éjszakára hűtőszekrénybe.
  14. Másnap kenjük meg a torta tetejét is a félre tett karamell krémmel, és tegyük vissza a hűtőbe.
  15. Készítsük el a sóskaramell öntetet.Ehhez a cukrot olvasszuk borostyánszínűre, a tejszínt forraljuk fel, és öntsük a karamellre, kevergetve addig forraljuk, míg teljesen felolvad.
  16. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a vajat és a sót, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Csorgassuk meg vele a torta tetejét, és szórjuk meg durvára vágott sós mogyoróval.
/Megjelent a Vidék Íze magazin 2023. decemberi számában
fotó: Nagy András Péter/

Forrás és fotó: Vidék íze