Sós kifli

Péksütemények | Könnyű

Előkészítési idő: 2-17 óra | Elkészítési idő: 15-30 perc

Eszközök

  • nagy tál,
  • kisebb tálak,
  • konyhai robotgép dagasztó karral,
  • folpack,
  • konyharuha,
  • nyújtófa,
  • szilikonos sütőpapír,
  • tepsi

 

Hozzávalók 8 db-hoz:

  • 50 dkg finomliszt (Bl55),
  • 2 teáskanál só,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 5 dkg olvasztott vaj,
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl víz

A tetejére:

  • köménymag,
  • vagy nagy szemű só

 

Elkészítés:

  1. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet és összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel, vagy géppel dagasztani kezdünk.
  2. A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Amikor már nem ragad a tálhoz, vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára vagy munkapultra. Kiütögetjük belőle a levegőt és 8 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük őket, majd konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük őket.
  4. Ismét vékonyan belisztezzük a munkafelületet és megformázzuk a kifliket. Ehhez a gömböket vékony háromszögekké nyújtjuk, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük, kissé meghajlítjuk, így alakul ki a klasszikus kifli forma. Sütőpapírral beborított sütőlemezre fektetjük őket, egymástól legalább 5-6 cm távolságra. Letakarjuk és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
  5. A megkelt kifliket lepermetezzük kevés hideg vízzel, megszórjuk köménymaggal, vagy nagy szemű sóval és a tepsit a forró sütőbe rakjuk. A fémedényben 1 dl forró vizet öntünk és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A kifliket 2025 perc alatt aranybarnára sütjük.
  6. Ezután kivesszük a fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk és a kifliket még 5 percig a sütőben hagyjuk. Végül rácsra tesszük őket és ismét lepermetezzük kevés hideg vízzel.